PUBLICITAT

Tècniques de fotografia antiga per renovar l'oferta de l'Escola d'Art

  • La capital obre el curs amb més alumnes i unes tarifes que, de moment, s'han congelat
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Alumnes d'un dels tallers restauren un moble de fusta, a la Llacuna Foto: TONY LARA

El descobriment de tècniques de positivat fotogràfic, actualment en desús, ha estat l’aposta de l’Escola d’Art d’Andorra per al curs 2010-2011, presentat ahir al Comú. En format de monogràfics de poc més d’un mes de durada, els assistents tractaran amb les tècniques fotogràfiques antigues de la cianotípia i del paper salat.

Abans, però, caldrà assolir una xifra mínima d’inscrits, que la consellera de Cultura, Maite Cano, va fixar en vuit persones. «És el mínim per poder optimitzar les despeses que representen per la corporació aquests cursos i monogràfics», va exposar Cano. Aquesta línia mínima de participants als tallers s’ha marcat tenint en compte la situació de les arques comunals, i també partint de què les tarifes per aquest curs s’han congelat en relació als de l’any passat.

Cano va explicar que han partit dels preus que es van aprovar en Consell de Comú per tot aquest any. La matrícula té un cost de 30 euros pels cursos per a adults i de 61 per als cursos destinats als joves i infants. Les mensualitats seran de 29,7 euros i de 28,7 euros respectivament. Pel que fa als monogràfics, tindran un cost de 55,2 euros pels matriculats a l’Escola d’Art i de 73,6 pels no matriculats.

Cara l’any vinent, els preus són una incògnita, tot i que es preveu un increment, «volem prioritzar la cultura però seran els pressupostos i els ajustaments de la despesa els que marcaran finalment els preus», va manifestar Cano.

La consellera de Cultura va estar acompanyada en l’acte de presentació de les activitats del Centre Cultural La Llacuna pel nou director del centre, Joan Lluís Ayala. Tot i no voler avançar xifres totals, Ayala va assegurar que les inscripcions seran lleugerament superiors a les de l’any passat. El nou director va posar com a exemple de bona salut de participants els cursos de fotografia, que ja estan complets, el de pintura, amb molta demanda, o el de plàstica, adreçat als infants que volen iniciar-se en les tècniques creatives.

Pel que fa a la novetat d’aquest any, el monogràfic de positivat amb procediments antics, Montserrat Altimira, que en serà la professora, va destacar «les possibilitats i jocs amb la llum» que podran plasmar-se en paper i en d’altres suports, com la roba o d’altres materials de característiques similars.

Els monogràfics, de durada trimestral, començaran el proper 26 d’octubre i s’allargaran fins al 21 de desembre. Les sis primeres classes es dedicaran a la cianotípia, «una tècnica de tonalitats blaves que utilitza la llum ultraviolada per fer reaccionar les sals de ferro i el potassi», va explicar Altimira. A les vuit següents classes la tècnica a tractar serà el paper salat, que positiva en tonalitats de grisos i que tot i ser «més laboriosa que el procés de la cianotípia, permet uns resultats de més qualitat».

EL NOU DEPARTAMENT DE CULTURA/ La presentació de les activitats de l’Escola d’Art va ser el primer acte públic del seu director, després de la reestructuració del Departament de Cultura iniciada al juny. Ayala, que procedeix del departament d’Esports del Comú, substitueix una històrica en el càrrec, Carme Tinturé.

Es complia així amb la voluntat de la pròpia Cano de cobrir la plaça de Tinturé amb «gent de la casa i a través d’un procés de promoció interna».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT