PUBLICITAT

Mancomunar: eina d'eficiència

  • Andorra la Vella i Escaldes estudien una central de compres conjunta igual que la de la Massana i Ordino
EVA ARASA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
L?embelliment de la Dama de Gel és compartit per Escaldes i Andorra Foto: ORIOL LLAURADÓ

La contenció de la despesa és un dels objectius compartits per totes les administracions comunals. És per aquest motiu que el document d’acords presentat pels set cònsols el mes de juny passat recull, entre els seus punts, el compromís “d’analitzar la possibilitat de mancomunar el màxim de serveis entre les parròquies veïnes i, si és possible, entre més de dues parròquies o, fins i tot, entre totes elles”. Les parròquies que, fins al moment, tenen més serveis mancomunats són, d’una banda, Andorra la Vella i Escaldes-Engordany i, de l’altra, la Massana i Ordino. Justament la capital i Escaldes-Engordany estan estudiant en aquests moments la possibilitat de fer una central de compres que permeti un estalvi en l’adquisició de material fungible.

De fet, la central de compres és una iniciativa que els comuns de la Massana i Ordino ja van posar en marxa l’any passat i que, segons els càlculs que han fet, ha permès un estalvi del 40% en la compra de material. La central es va crear amb el doble objectiu de racionalitzar la despesa i, al mateix temps, guanyar en coherència i transparència. Des del Comú de la Massana destaquen que, amb el sistema d’adquisició conjunta, s’aconsegueixen millors preus.

En el primer any de funcionament de la central de compres, la rebaixa més elevada s’ha aconseguit en la compra de rètols d’obra ( 88% d’estalvi), les bústies ( 74%) i els articles de treta de neu (71%). Hi ha d’altres articles en què s’ha registrat un estalvi destacat, com ara els contenidors (55%) i les flors de temporada (71%), mentre que, en el material d’oficina, la rebaixa ha estat del 9%.

Ni Andorra la Vella ni Escaldes-Engordany no s’han atrevit a donar una xifra de l’estalvi que pot suposar per als seus comuns el fet de posar en marxa la central de compres. El cònsol escaldenc, Antoni Martí, tot i reconèixer que el projecte encara no està acabat de tancar, destaca que, més enllà dels diners que es puguin estalviar, la central contribuirà a una millor organització interna i a una planificació més eficient de les adquisicions. Un altre projecte entre la capital i Escaldes-Engordany que encara està en fase embrionària és la possibilitat de mancomunar els agents de circulació.

En canvi, les dues parròquies ja comparteixen un seguit de serveis: l’embelliment dels jardins i les rotondes que es troben en terrenys limítrofs (la rotonda de la Dama de Gel i la carretera de l’Obac) i l’enllumenat de Nadal del carrer de la Unió i el carrer del Valira. Igualment, les xarxes d’aigua potable estan connectades justament al vial de la Unió per assegurar l’abastiment en cas d’urgència. La cònsol d’Andorra la Vella, està convençuda que el fet de mancomunar serveis «és un gran avenç per a les dues parròquies perquè aconseguim una millor gestió a un preu raonable».

recollida de residus/En aquests moments, totes les parròquies del Principat ja tenen mancomunat el servei de recollida de vidre i envasos lleugers. A més, el Comú d’Andorra la Vella va aprovar dijous la proposta de facultar el Comú d’Escaldes per licitar i adjudicar el concurs conjunt per a la recollida de paper i cartró.

En relació també amb els residus, les dues corporacions han establert que, quan s’hagi de fer un punt soterrat de recollida selectiva en alguna de les vies que els és comuna, no es dupliquin els esforços. Això és vàlid, per exemple, per a l’avinguda de Fiter i Rossell, la carretera de l’Obac i el carrer de Riberaygua.

La Massana i Ordino també tenen mancomunada la recollida d’escombraries. Les dues parròquies, a més, comparteixen deixalleria comunal. La deixalleria comunal de les Valls del Nord funciona des de fa set anys i, des de tots dos comuns, destaquen un alt nivell d’utilització per part de la ciutadania.

«Els comuns de la Massana i Ordino som pioners amb el tema de mancomunar serveis, ja fa anys que entenem que la gestió conjunta és la manera més coherent de tirar endavant algunes accions», diu el cònsol de la Massana, Josep M. Camp, que afegeix: «Un clar exempre és la deixalleria, que compartim des de fa set anys amb uns resultats excel·lents». Camp subratlla el treball amb altres comuns, per exemple pel tema del cadastre, i ho té molt clar: «Aquesta tendència s’ha d’intensificar en els pròxims anys».H



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT