PUBLICITAT

PS i CR ultimen a la comissió de Finances la imposició directa

  • Font adverteix que els 15 dies de Gabriel són impossibles i Serra accepta un màxim de tres mesos
M. R.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
La Comissió legislativa de Finances i Pressupost, en una imatge recent Foto: ONA MORANTE

un cop assumit que Andorra anirà a eleccions anticipades i que els únics disposats a completar en el que resti de legislatura el màxim de reformes possibles són Jaume Bartumeu i Joan Gabriel, el debat polític es trasllada al tractament de les esmenes reformistes al paquet d’imposició directa presentat pel Govern socialdemòcrata. De fet, ja no es tracta de la reforma tributària global que havia de comportar també la introducció d’un IVA, sinó dels tres projectes de llei que estan a tràmit parlamentari des del 1 d’octubre de l’any passat. Poc més d’un any més tard, socialdemòcrates i reformistes van reiterar la seva disposició per accelerar el màxim possible el tractament de l’esmenat i validar els articulats en qüestió de setmanes.

El president de la Comissió legislativa de Finances i Pressupost, el socialdemòcrata Jordi Font, va voler aportar ahir una dosi de realisme, després de la demanda de Gabriel: «En 15 dies, acabar tota aquesta feina és difícil, però tampoc podem posar una data concreta», va apuntar. De fet, ni PS ni CR van ser ahir capaços de concretar un topall al calendari, conscients que les negociacions poden fer un gir de 180º en qualsevol moment. Aquesta, però, no és la previsió, doncs, tal i com va recordar Font, «dins la comissió l’ambient amb CR és molt positiu, no així amb Nomen», una manifestació que ja es ve repetint durant els últims mesos per part de tots els interlocutors que el líder d’ApC s’ha anat trobant, tant a nivell parlamentari com amb els membres del Goven i, en els últims dies, amb els seus propis excompanys de formació.

Mentrestant, el conseller reformista i portaveu en matèria de Finances, Jaume Serra, va voler remarcar que els últims esdeveniments i l’explicitació que hi haurà anticipades no han fet canviar el ritme de CR, doncs «l’ànim per tirar endavant aquestes lleis és el mateix del que hi ha hagut fins ara». Pel que fa a les possibles discussions que es podrien originar a la comissió, tant Font com Serra van manifestar tenir una mentalitat oberta en aquest sentit.

DIMARTS TORNA L’ACTIVITAT / Dimarts, la Comissió legislativa de Finances i Pressupost tornarà a reunir-se per continuar abordant conceptes com l’obligat tributari o la data d’inici de les imposicions.

En aquest últim apartat, tot i que l’entrada en vigor serà el dia posterior a la publicació de les lleis, hi ha dues opcions: atorgar una moratòria o bé començar a aplicar els impostos de manera immediata i amb una evolució progressiva. Aquest debat pot comportar diferències entre socialdemòcrates i reformistes, tot i que no cal avançar-se als esdeveniments. De moment, cap esmena ha estat votada. Font va justificar que, donada la gran relació que totes les modificacions presenten, és millor fer el debat en bloc i, tan aviat com es pugui, començar la votació.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT