PUBLICITAT

El Sitca vol saber la despesa abans no congelin els salaris

  • Els treballadors reivindiquen els drets econòmics i el poder adquisitiu
EVA ARASA
ANDORRA LA VELLA


El Sindicat de Treballadors del Comú d’Andorra la Vella (Sitca) vol conèixer amb detall el conjunt de la despesa de la corporació per tal de valorar si realment és necessari congelar els sous dels treballadors com a mesura de contenció. Després de la sessió de Consell de Comú de dijous, el conseller de l’oposició Jordi Minguillón va apuntar la congelació de salaris com a mesura que caldria aplicar per reduir la despesa del Comú. De la seva banda, la cònsol Rosa Ferrer va assegurar que hi estan treballant, però que encara no han pres cap decisió ni en un sentit ni en l’altre.
Des del Sitca tenen molt clar que no es pot vulnerar els drets dels treballadors i que «aquests drets inclouen també els drets econòmics», afirma el president del sindicat, Cristian Asensio. Però els seus arguments no acaben aquí: Asensio recorda que, si hi ha un encariment general dels preus, una eventual congelació salarial implicaria la pèrdua de poder adquisitiu per part dels treballadors, cosa que per al Sitca és inacceptable.
Si bé admet que la responsabilitat de sortir de la crisi és cosa de tots, el líder sindical considera que, abans de tocar el sou dels funcionaris, caldria rebaixar el sou dels càrrecs electes, així com el dels càrrecs de confiança. En qualsevol cas, Asensio reconeix que estan disposats a estudiar «quina aportació podem fer els treballadors», però que, amb aquest objectiu, el Sitca vol analitzar primer la despesa del Comú «amb detall».
MESURES «POC POPULARS» / Quan va parlar de la possibilitat de congelar els sous –o, el que és el mateix, que l’IPC que se’ls apliqui sigui 0–, el conseller Jordi Minguillón va reconèixer que algunes de les mesures que cal prendre «amb la situació que tenim» són poc populars. «Hi ha decisions que costen i que són difícils d’explicar, però cal dir les coses pel seu nom: és millor que s’apliqui un IPC 0 i cobrar cada mes, que no pas que el sou augmenti amb l’IPC i que un mes deixis de cobrar», va assegurar Minguillón.
El conseller de Progrés Comunal va admetre que no hi ha cap corporació andorrana que estigui en aquest punt, però va remarcar que hi ha ajuntaments a l’Estat espanyol on els funcionaris que no cobren des de fa tres mesos.
Pel seu cantó, Rosa Ferrer va treure ferro a les paraules de Minguillón i va voler evitar que es caigui en l’alarmisme. La cònsol està convençuda que, en cap cas, no s’arribarà a aquesta situació. No obstant això, preguntada sobre l’eventual congelació de salaris, Ferrer no es va voler pronunciar clarament i va explicar que és una qüestió que, des de la majoria comunal, estan treballant, tot i que, per ara, no han pres cap decisió.
Encara que majoria i oposició van arribar a consensuar un paquet de mesures anticrisi que s’aplicaran al pressupost per a l’any vinent i també a les ordinacions de preus públics, el fet és que Progrés Comunal segueix insistint que caldria externalitzar alguns serveis. Mentre que PC creu que s’hauria d’externalitzar la gestió del Centre de Congressos, la majoria socialdemòcrata ha optat per estudiar, de moment, la seva comercialització.
Ara bé, la cònsol major va voler ser molt prudent en les declaracions que va fer després de la sessió de Consell de Comú. De fet, des del mateix Centre de Congressos estan estudiant si hi hauria empreses interessades en comercialitzar aquest equipament. «Si fem un edicte per adjudicar la comercialització del Centre de Congressos, abans ens hem d’assegurar que hi haurà empreses interessades en la licitació», va subratllar Ferrer. Segons va explicar, s’estan fent gestions, «però la situació no és fàcil i caldrà valorar en quins termes es podria externalitzar la comercialització perquè veritablement tingui una sortida».
De moment, el que és segur és que el pressupost per al 2011 es farà en funció de la previsió d’ingressos reals, una directriu que ha d’evitar que el Comú de la capital estiri més el braç que la màniga.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT