PUBLICITAT

La capital ajustarà el pressupost als ingressos i el reduirà en 7 milions

EVA ARASA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Una sessió de Consell de Comú d?Andorra la Vella. Foto: TONY LARA

El Consell de Comú d’Andorra la Vella va aprovar ahir un paquet de mesures per controlar la despesa, així com un seguit de directrius per a l’elaboració del pressupost per a l’any vinent. La primera d’aquestes directrius fixa que el conjunt del pressupost es farà a partir de la previsió d’ingressos reals, de manera que els comptes comunals tendeixin al dèficit zero. Aquesta manera d’elaborar el pressupost implicarà la seva reducció, de manera que, si el pressupost per a aquest any era de 38,5 milions d’euros, el de l’any vinent serà de 31 o 32 milions d’euros, segons les previsions de la majoria comunal.

El document aprovat surt de les reunions de l’anomenada Comissió de Mesures Anticrisi, formada per la cònsol Rosa Ferrer, la consellera d’Administració, Finances i Comptabilitat, Maria Begoña Montes i el conseller de l’oposició Jordi Minguillón, a més de diversos tècnics. La comissió s’ha reunit deu vegades des del mes de maig i va acordar tot de mesures per contenir la despesa pública, però també per donar compliment a la Llei de finances comunals que, en el seu article 68.1, estableix que «el conseller encarregat de les finances, d’acord amb les directrius rebudes del Ple del Comú, prepara el projecte de pressupost de l’Administració comunal amb les propostes formulades per tots els departaments».

La cònsol va subratllar la importància d’haver consensuat aquestes directrius pressupostàries i va reconèixer que els ingressos comunals van a la baixa. «Ajustarem el pressupost a la previsió d’ingressos reals», va assegurar Ferrer.

L’apartat de directrius pressupostàries inclou un total de cinc punts. A banda del fet que «la xifra total del pressupost vindrà determinada pels ingressos previstos per a l’exercici 2011», el document estableix que, tot seguit, es «bloquejaran» els imports corresponents als compromisos financers per evitar que es destinin a altres conceptes. Entre aquests compromisos, hi ha els lloguers, els subministraments i les despeses de personal.

Amb els diners que quedin, es determinarà la quantitat que es pot destinar als projectes i activitats proposats per cada departament del Comú. Així mateix, la despesa es prorratejarà «en funció del pes específic de cada departament», tenint en compte el pressupost anterior.

Finalment, el document preveu que no s’acceptin sol·licituds de modificació pressupostària «excepte en els casos que responguin a imprevistos degudament justificats» i un IPC sobre els lloguers de 0,5. En aquest sentit, Ferrer va admetre que l’IPC del 0,5 respon a la necessitat de fer una previsió abans de saber quin serà realment l’IPC. «Si finalment és 0, llavors aquesta diferència seran diners que tindrem», va dir la cònsol.

El document aprovat conté un altre apartat relatiu a les activitats col·lectives que organitza el Comú. En aquest cas, per contenir la despesa, el text recull que serà necessari un nombre mínim d’alumnes «per tal que els ingressos provinents del pagament de les quotes sigui suficient per sufragar els costos». Igualment, l’adquisició de materials anirà a càrrec dels mateixos alumnes.

18 milions menys en quatre anys / El paquet de mesures farà que el pressupost de la capital per a l’any vinent sigui, sens dubte, més ajustat. «Cada any retallem» són les paraules de la cònsol Rosa Ferrer, que ahir va explicar que, del pressupost de 49,8 milions d’euros de l’any 2008, es passarà a un pressupost «de 31 o 32 milions d’euros» per a l’any 2011.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT