PUBLICITAT

El Saló Pirineu Sostenible reflexiona sobre model energètic i sostenibilitat

  • Joan Majó, en la conferència inaugural, advoca per l'estalvi i l'eficiència
  • El ministre Pere López subratlla la necessitat de reduir la dependència energètica del país
EL PERIÒDIC
LA MASSANA

El Saló Pirineu Sostenible ha estat inaugurat aquest dimecres pel cònsol major de la Massana, Josep Maria Camp i el ministre d'Economia i Finances, Pere López, que ha manifestat la necessitat de crear una política energètica i aconseguir que Andorra no depengui tant dels altres països pel que fa a la producció d'energia. L'exministre d'Indústria i Energia del govern espanyol, Joan Majó, ha ofert la conferència inaugural titulada El repte de la sostenibilitat energètica global, i en la que ha parlat de l'excessiu consum d'energia i que la solució no passa només per l'ús d'energies alternatives, sinó que és imprescindible reduir-ne el consum. Majó ha dit que el model actual és insostenible i que cal afrontar el problema d'una manera global perquè un sol país no pot recuperar-se si la resta no ho fa.

El cònsol de la Massana, Josep Maria Camp, ha explicat durant l'acte d'inauguració que el Comú vol ser pioner en la construcció sostenible i que a més dóna suport a qui vulgui aplicar energies netes. El ministre d'Economia i Finances, Pere López, ha parlat del cas d'Andorra pel que fa a l'obtenció d'energia i ha explicat que se'n produeix molt poca i que el 95% s'ha d'importar d'Espanya i França, fet que suposa una dependència molt important de l'exterior. López ha citat els dos reptes mundials més importants, que són la lluita contra el canvi climàtic i l'anticipació a l'incertesa per les possibles tensions que puguin sorgir en el mercat de l'energia. Ha dit que s'ha de definir el model energètic d'Andorra i desenvolupar un marc adient.

L'ex ministre d'Indústria i Energia del Govern d'Espanya, Joan Majó, ha parlat durant la seva conferència del fet que la crisi energètica no ve del poc ús de les energies renovables, que són importants, sinó de que el model actual és insostenible per la impossibilitat de mantenir el nivell de consum. Majó ha explicat que Europa consumeix una quantitat d'energia molt elevada i que si tothom consumís el mateix 'això petaria', per això s'ha de reduir el que es consumeix, però ha indicat que una opció és aplicar tecnologies que permetin gastar menys energia aprofinant-la tota.

Altres mesures proposades per l'expert han estat la producció distribuïda, que segons ha dit es podria aplicar amb èxit a Andorra. La producció a petita escala, per exemple en edificis o cases particulars permetria abastir-se a un mateix d'energia i vendre la que en sobrés. Aquesta opció és menys factible a grans ciutats com Barcelona perquè "no posaran un molí de vent a l'edifici perquè no hi ha lloc i a més no hi ha vent", però aquí sí que es pot fer. D'altra banda, Majó ha destacat la biomassa com a recurs important al Principat, ja que "se'n deu generar molta", i ha parlat de les tecnologies per a l'estalvi i l'eficiència energètica, que potser no poden desenvolupar-se a Andorra, però sí aplicar-se, com és el cas dels cotxes elèctrics. 

Joan Majó ha volgut incidir en la importància de prendre's la sostenibilitat des d'un punt de vista global. Ha explicat que no es tracta d'una qüestió únicament mediambiental, sinó que afecta a altres aspectes de la societat, i que cal buscar una solució conjunta, ja que un país no pot solucionar la crisi si el seu entorn no ho fa.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT