PUBLICITAT

Vuk Jeremic: "Kosovo s'ha de solucionar amb una negociació pacífica"


Periodic
Negociador El ministre Jeremic, ahir, a l'Andorra Park Hotel. Foto: ORIOL LLAURADÓ

VUK JEREMIC

MINISTRE D'AFERS EXTERIORS DE SÈRBIA

EVA ARASA
ANDORRA LA VELLA

El ministre d'Afers Exteriors del Govern de Sèrbia, Vuk Jeremic, va visitar ahir el Principat, per tractar diverses qüestions amb el seu homòleg andorrà, Xavier Espot.

--¿Quin és el motiu de la seva visita a Andorra?

--Aquesta és la primera visita oficial del Govern de Sèrbia a Andorra, des que es van establir les relacions diplomàtiques, l'any 2005. Em sento feliç i honorat de ser qui fa aquesta primera visita.

--¿De quins temes han parlat amb el ministre d'Afers Exteriors d'Andorra?

--Hem discutit de qüestions bilaterals, que han de servir per aprofundir i ampliar les relacions entre els dos països. Hem dedicat un temps a parlar de les relacions en els camps del turisme, l'educació i la cultura. I també hem parlat de les relacions econòmiques. A part, també hem parlat de temes multilaterals.

--¿Com ara?

--Hem parlat de la situació actual a la Unió Europea, al món i hem parlat també de la situació a la regió dels Balcans, especialment de la qüestió de Kosovo.

--¿I què heu dit?

--És una qüestió molt delicada, amb una història llarga i complicada. La posició de Sèrbia és que aquesta qüestió només es pot resoldre a través de la negociació pacífica. Només una sortida negociada que sigui satisfactòria i acceptable per totes les parts pot representar una solució sostenible. I vull agrair personalment a Andorra per la comprensió i el suport que hem rebut a aquesta línia de pensament.

--¿Què n'espera, d'Andorra?

--El que li demanem a Andorra, com a membre de la comunitat internacional, és que ens ajudi a arribar a aquest tipus de solució.

--¿Començarà aviat aquesta negociació?

--Hi ha una resolució del mes de setembre de les Nacions Unides que insta les dues parts a iniciar un procés de diàleg, un procés en què la Unió Europea ha de fer un paper molt especial, de facilitar aquesta negociació. Els serbis volem iniciar aquest diàleg tan aviat com sigui possible. Sóc optimista i penso que, si la comunitat internacional, liderada per la Unió Europea, s'implica en aquest intent de trobar una solució negociada, aquesta solució es pot trobar.

--El Govern d'Andorra va anunciar que reconeixeria la independència de Kosovo.

--Per ara no l'ha reconegut i trobo que això és encoratjador. Creiem que la millor manera de facilitar aquest procés és mantenir una posició reservada, de manera que s'arribi a una solució que sigui mútuament acceptada. Perquè hi ha en joc un principi molt important de les relacions internacionals: la condició d'Estat no es pot aconseguir unilateralment mitjançant accions unilaterals. No ha passat des de 1945, des de l'ordre internacional establert per la Carta de les Nacions Unides.

--¿Per què no?

--Crec que val la pena invertir temps i esforços polítics per trobar una solució subscrita per les dues parts. Si no, estaríem creant un precedent molt perillós, que pot ser utilitzat per moviments independentistes i separatistes d'arreu del món. Crec que seria potencialment molt desestabilitzador, no només a la regió dels Balcans, sinó en moltes altres regions del món.

--¿Se sent esperançat?

--Sí, em sento molt esperançat, personalment però també en nom de tot el Govern de Sèrbia. Penso que podrem assolir una pau duradora a la regió i que el conjunt dels Balcans podran integrar-se, en un futur, a la Unió Europea. Perquè passi això, hem de trobar solucions sostenibles per a tots els problemes que hi ha als Balcans i aquest, efectivament, n'és un.

--¿Què vol dir una solució sostenible?

--Per solucions sostenibles vull dir que puguin durar, i només les soclusions que siguin acceptades per totes les parts poden ser duradores. Això serveix per als Balcans, per a l'Orient Mitjà i per a tots els llocs del món. No hi ha ni una sola vegada en la història, després de 1945, en què la comunitat internacional hagi permès que un Estat es creï de manera unilateral. I això és per un bon motiu: seria molt desestabilitzador. Estem en un moment complex i, si deixem que passi, amb l'argument d'unes "condicions especials", estem obrint la porta. Demà hi pot haver algú altre que reivindiqui també aquestes "condicions especials".

--¿Com encaren la negociació?

--Per part de Sèrbia, som racionals i hi estem implicats, disposats a fer concessions significatives. Però, com en qualsevol negociació, les dues parts han de fer concessions i han de rebre alguna cosa a canvi.

--Ha comentat que també han parlat de turisme.

--Andorra i Sèrbia tenim una geografia similar i també una oferta turística similar, basada en la muntanya i el termalisme. Ens podríem beneficiar molt de la vostra experiència i expertesa. Hem parlat de la possibilitat que els ministres de Turisme iniciïn els contactes per tal de treballar plegats i desenvolupar una cooperació en aquest àmbit.

--¿I en altres àmbits?

--També hem parlat de la cooperació en l'àmbit de l'educació i de la possibilitat de promoure l'intercanvi d'estudiants universitaris.

--¿Ha estat la primera, però no pas l'última visita?

--Això espero. I també espero que hi hagi delegacions oficials d'Andorra que visitin Sèrbia.


Per a més informació consulti l'edició en paper.



VUK JEREMIC

MINISTRE D'AFERS EXTERIORS DE SÈRBIA

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT