Ordino
Camí de ser un clàssic
Vallnord Ordino-Arcalís treballa per ser una prova habitual del circuit mundial més enllà del 2020
L’aparador que suposa comptar amb el màxim circuit mundial no el volen desaprofitar i per aquest motiu el Freeride World Tour (FWT) està garantit fins el 2020, amb la intenció per part de les diferents parts d’ampliar la relació més enllà i que l’etapa andorrana es converteixi en un clàssic del campionat, com ho són d’altres. Si el temps ho permet la prova es disputarà demà.
Aquesta és una disciplina que especialment la determina la meteorologia per a que es pugui desenvolupar, per això la prova de Vallnord Ordino-Arcalís estava enquadrada a portar-se a terme entre l’1 i el 7 de març. Hi ha sempre una data fixada, però l’element climatològic sempre la pot canviar. Estava programada per dissabte, però la finestra meteorològica que es preveu per demà fa que s’avanci un dia. Hi ha dues zones on es planteja que es disputi la competició. La preferida és el Baser Negre, i l’altra la Serra de la Balma. Les condicions de seguretat determinarà la ubicació. Els últims dies la quarantena de riders que hi participaran s’entrenen en una vintena de zones a l’estació ordinenca, menys a les dues cares on es planteja que s’hi pugui desenvolupar.
Negociacions
L’any vinent s’iniciaran les converses per allargar la presència del FWT a Arcalís més enllà del 2020. Totes les parts hi estan interessades. «Tenim la intenció de tornar per molts anys», exposa Julien Hess, director general del circuit mundial, que confia que es converteixi en una cita habitual del calendari, com ho són les de Fiederbrunn (Àustria) i l’Xtreme Verbier (Suïssa), que tanca la temporada. «Ens encantaria poder convertir la prova d’Andorra en un clàssic», assegura David Ledesma, director de màrqueting i desenvolupament de negoci de Vallnord Ordino-Arcalís, ja que a l’estació «tenim un paradís del freeride» i un «ventall de possibilitats molt gran», perquè «les proves normalment tenen una o dues zones» amb les condicions necessàries per a un esdeveniment d’aquest tipus, en canvi, «a Arcalís en tenim fins a cinc».
Ledesma: «Estratègicament és molt important vincular la imatge de Vallnord Ordino-Arcalís a la del FWT»
La competició porta a que les muntanyes del país siguin conegudes, i especialment les de l’estació. «Estratègicament és molt important vincular la imatge de Vallnord Ordino-Arcalís a la del FWT», i a nivell comercial Ledesma afirma que ho estan notant: «Fa unes quantes temporades que estem recollint els fruits». Per a l’estació «estar a la Champions League de l’esquí fora pista és vital». Joaquim Tomàs, director comercial d’Andorra Turisme,expressa la «voluntat que sigui una etapa permanent» i a les futures negociacions «no hauria d’haver-hi problema per prorrogar-ho».
Estrelles mundials
Els riders més destacats del panorama internacional seran presents a la cita de Vallnord. En esquí es presenta com a líder el canadenc Logan Pehota, que li pren la primera posició a Ivan Malakhov per la lesió del rus. Segon és l’italià Markus Eder. En femení encapçala la classificació l’italiana Arianna Tricomi, que l’any passat va vèncer a Andorra. Darrere té a l’austríaca Eva Walkner. En surf de neu l’estatunidenc Davey Baird és el posseïdor del lideratge, amb l’austríac Thomas Feurstein segon. En fèmines la japonesa Wakana Hama és la primera, mentre que segona és la russa Anna Orlova.
Representació local
Qui no formarà part del cartell de participants és Dani Fornell. El rider andorrà està lesionat i es perdrà la competició. La seva wild card l’aprofita Thomas Rich, surfista de neu i que és monitor de l’escola de fora pista de l’estació. Els últims tres anys ha estat participant al Freeride World Qualifier. Competir al màxim circuit mundial «és un somni complert», afirma Rich, i serà «una bona oportunitat per fer alguna cosa bona i mesurar-me amb els més grans». Competir-hi li servirà per realitzar «un esglaó més en el meu camí pel freeride».
És bon coneixedor de les muntanyes de l’estació i a la prova es podran trobar amb «un terreny molt obert, polivalent, que dona moltes possibilitats per fer canals i salts», permetent que «la barreja d’opcions sigui bastant gran». Arcalís compta «més que d’altres amb una cara per gaudir més», amb una «molt bona inclinació». Després de les últimes nevades «les condicions amb que es troba ara mateix són totalment noves».
També hi serà present el català Aymar Navarro, que l’any passat va ser tercer a Vallnord amb una wild card. Aquesta temporada amb una invitació pot fer el calendari sencer. La primera etapa del calendari era al Japó, però no va arribar a disputar-se a causa de la climatologia. Després va ser el torn al Canadà, que va ser «una molt bona experiència», assenyala l’aranès, que veu com formar part del circuit i «entrenar amb riders d’aquest nivell et fa millorar», així com tenir l’oportunitat d’exercitar-se en d’altres indrets als habituals.
Repetir el podi de la passada edició a Arcalís ho veu complicat, perquè «el nivell d’aquest any és estratosfèric», i serà «dur estar entre els 10 primers». No defallirà i es troba «amb confiança i motivat», perquè quan afronta el descens de la muntanya «el que vols és estar a dalt de tot». Vol prendre les decisions correctes i no sortir pressionat: «Quan fas una línia que et ve de gust els resultats surten». Per obtenir una bona classificació, «ha de sortir una baixada molt neta».
Rècord de participació a El Dorado Freeride
Ordino-Arcalís no només acollirà els propers dies als millors riders internacionals del present, sinó també a alguns dels que volen tenir un paper destacat al circuit mundial en el futur. Sempre que el temps ho permeti, diumenge es disputarà El Dorado Freeride Junior Tour. És l’única prova del campionat que se celebra als Pirineus, compta amb tres estrelles, i es desenvoluparà a les canals de Port del Rat. En aquesta edició tindrà rècord de participació, amb l’entrada en acció de 77 riders, que competiran en esquí i surf de neu, tant en categoria masculina com en la femenina. Tots ells aspiren a ser l’any vinent al FWT. Les dues etapes anteriors a l’andorrana es van suspendre a causa de les condicions meteorològiques, pel que sortiran amb les màximes aspiracions per les ganes de competir. Les muntanyes d’Arcalís «engloben totes les condicions perquè els esportistes facin línies molt netes i de molt nivell», indicava Hess.