PUBLICITAT

Vela sap, però no contesta

  • La ministra es resisteix a revelar als consellers les causes de l'acomiadament de Metayer
  • En una tensa sessió, només al.lega la falta 'molt greu' que, diu, podria haver comès l'exdirectora
A. L.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Cantors i excantors, amb pancarta inclosa, interpreten El gran Carlemany a l'arribada dels consellers a Casa de la Vall. Foto: TONY LARA

Al frontó. Els consellers generals van practicar ahir en una tensa sessió de control a Casa de la Vall un fascinant partit de frontó, amb els honorables senyors de l'oposició disparant una i altra vegada la mateixa pregunta --¿Quin és el motiu pel qual Catherine Metayer va ser destituïda dilluns de la direcció del Cor Nacional?-- i la ministra de Cultura, Susanna Vela, escudant-se bé en en un gris, opac tecnicisme legal --la falta "molt greu" que, segons el Consorci rector dels Petits cantors, podria haver comès l'exdirectora--, bé en un sorollós, en ocasions escandalós silenci amenitzat pel Gran Carlemany que una trentena de cantors instal.lats a les escales de la porta dels Pariatges va interpretar repetidament durant la sessió. Vela va apel.lar a l'article 104 del codi de relacions laborals, que tipifica com a falta molt greu "actuar amb frau, deslleialtat o abús de confiança", així com "el robatori, el furt o la malversació comesos dins de l'empresa". I va afirmar que el Consorci havia pres l'única decisió possible davant de les evidències: "Hem fet el que havíem de fer, per respecte als nens i a les famílies".

L'article 104 va ser, doncs el mantra que la ministra va repetir durant tota la sessió. A cop de preguntes, rèpliques i dúpliques protagonitzades per la consellera Roser Bastida i Joan Gabriel (Coalició Reformista), i per Carles Ensenyat i Eusebi Nomen (Andorra pel Canvi), Vela va anar esquitxant detalls col.laterals, quincalla per sortir del pas, com ara que hi va haver un vot discrepant a la decisió del Consorci --va respondre novament amb el silenci quan se li va demanar si el cònsol d'Encamp, Miquel Alís, havia donat suport a la destitució-- i que se li havia ofert a Metayer la possibilitat de dimitir. Opció que, òbviament, havia refusat. Els arguments amb què la ministra va justificar la negativa a revelar els motius del cessament van ser el "respecte a la intimitat de Metayer" --així ho va dir-- així com la "prudència" i el "sentit comú" davant d'una situació que s'acabarà dirimint a la Batllia.

¿CACERA DE BRUIXES? Els arguments de Vela no van convèncer més que el seu grup parlamentari i van precedir l'acusació de "cacera de bruixes" que per dues vegades va ressonar a la sala: la va pronunciar primer Gabriel, i després la va repetir Nomen. Ensenyat, de la seva banda, era l'home del dia: l'únic que, segons va dir, havia accedit a la carta amb què la ministra li havia comunicat dilluns la destitució a Metayer. I va apuntar les línies que haurien portat a tan dràstica decisió: si no és --va venir a dir-- per la utilització del Cor en benefici propi; si no és pels 450 euros que va rebre (i ingressar posteriorment a la caixa dels Petits Cantors) pel concert privat del 4 de setembre; si no és perquè no va comunicar oportunament aquest controvertit bolo... ¿per què se la destitueix? I Vela, que sap, però que no contesta: per "respecte", per "prudència" i per "sentit comú". El reformista Jaume Serra va posar el dit a la nafra en demanar si s'estava acusant Metayer d'un delicte d'apropiació indeguda, i va insinuar la possibilitat que hi hagués hagut un error fruit de la precipitació en la decisió de destituir-la. La ministra, lacònica com sempre, es va remetre a la falta molt greu de l'article 104 i es va refugiar en el silenci.

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT