PUBLICITAT

Andorra la Vella

Els jutges renoven els ‘vots’ professionals

Tres magistrats i una batlle renoven el compromís amb la justícia i amb la ciutadania

La batlle Concepció Baró durant la cerimònia de renovació a la Casa de la Vall, ahir.
La batlle Concepció Baró durant la cerimònia de renovació a la Casa de la Vall, ahir. | El Periòdic

Als països veïns els jutges ho són per a tota la vida o fins que es retiren però una de les particularitats del sistema andorrà és que la Constitució exigeix que es renovin els vots de compromís amb la professió i amb el país cada sis anys. «Molt sovint des de l’estranger critiquen aquest model», va reflexionar el president del Consell Superior de la Justícia, Enric Casadevall, durant la cerimònia de renovació de tres magistrats del Tribunal Superior i una batlle de Corts, ahir a la Casa de la Vall.  Casadevall va assenyalar que la represa de possessió, en aquests casos, és pràcticament «automàtica», ja que els quatre jutges protagonistes de l’acte portaven exercint des de principis dels anys 90 i tots havien participat d’aquesta cerimònia entre quatre i cinc vegades amb anterioritat. 


Els magistrats Albert Andrés Pereira, Marie Conte i Yves Picó, juntament amb la batlle Concepció Baró van jurar o prometre «d’acord amb la Constitució, justícia de forma recta i imparcial i complir fidelment amb tots els deures judicials». 
El discurs més emotiu el va expressar la batlle Baró, durant el qual es va excusar per emprar el llenguatge col·loquial alhora de descriure l’evolució de la justícia andorrana durant els més de 20 anys al seu servei com a «brutal». Baró també va reconèixer que la justícia andorrana al llarg d’aquestes dècades testimoniades havia tingut «moments de tot tipus, també dolents, però el tercer poder de l’Estat està consolidat i ofereix un servei a la ciutadania que, a més, intenta ser proper». Baró també va tenir paraules de reconeixement a tots els companys que l’han acompanyat en la professió al llarg dels anys. 


Per la seva banda, el magistrat Yves Picó, va reflexionar sobre com sovint «la justícia es concep com un exercici d’autoriat quan el que caldria ressaltar és el servei que es fa a la societat». Alhora, va afegir: «Si se’m permet vull fer esment de l’encert i de la qualitat de la justícia andorrana». 
A la finalització de la cerimònia, Enric Casadevall, va avançar les candidates per al relleu al capdavant de la presidència de la Batllia: «Tenim dues candidates, ara hem de consultar amb la resta de jutges si prefereixen a la batlle Cristina Bea o a la batlle Azahara Cascales, ho decidirem el dia 10 de gener». 


Totes dues candidates tenen una experiència de més de 20 anys a la batllia i la tria dependrà «del projecte que han presentat avui mateix i de l’opinió de la resta de batlles. Les sintonies són importants», va considerar Casadevall.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT