PUBLICITAT

El Govern destinarà 8.000 euros a la promoció del cinema en català

  • La inversió serà per a pel·lícules que s'estrenin en català fins a final d'any
29_09_10cinecat
Jordi Torres, Joan Sans i José Jaime López en la presentació de l'acord de col·laboració per a la projecció de pel·lícules d'estrena en català. Foto: N. M.
L'acord de col·laboració per a la projecció de pel·lícules d'estrena en català, signat aquest dimecres al matí, preveu que el Departament de Promoció Cultural i Política Lingüística inverteixi 8.000 euros en la compra d'entrades per a pel·lícules que s'estrenin en català fins a final d'any per col·laborar en la promoció del cinema en català. Es destinaran 4.000 euros als cinemes Modern i 4.000 més als cinemes Illa Carlemany. Els gerents de les dues empreses col·laboradores han explicat que no projectaran en castellà els films que tinguin en català, per potenciar la llengua oficial del Principat, però que el repertori de pel·lícules que es disposa és limitat. El director del Departament de Promoció Cultural i Política Lingüística, Joan Sans, ha anunciat que els cicles de cinema infantil i juvenil es deixaran de fer i que els diners que s'hi destinaven aniran a parar a aquest nou acord.

L'acord signat per les dues empreses exhibidores i el Ministeri d'Educació i Cultura estableix que per cada pel·lícula d'estrena en català al país, el Departament de Política Lingüística comprarà entre 100 i 250 entrades a un preu de quatre euros cada una, segons ha explicat el director de Promoció Cultural i Política Lingüística, Joan Sans. Una part dels passis que es comprin es repartiran entre els voluntaris per la llengua i els aprenents de català, i la resta se sortejaran mitjançant l'enviament de missatges sms. El nombre d'entrades que es compraran de cada pel·lícula es pactarà en funció del públic que pugui tenir i del nombre de films que s'aconsegueixin projectar, tenint com a sostre els 4.000 euros que es destinen en total per a cada empresa fins al 31 de desembre.

Quant a les pel·lícules que es projectaran a les sales de cinema, Política Lingüística no interferirà en aquesta mena de decisions. Seran les empreses exhibidores qui triaran quins i quants films es projecten, en funció sobretot dels que ofereixi la Generalitat de Catalunya. El gerent dels cinemes Illa Carlemany, José Jaime López, ha assegurat que escolliran els films en català que estiguin disponibles a la Generalitat, i que aquests no els projectaran en castellà per no fer-se la competència a ells mateixos ni als cinemes Modern. Tot i que el públic acostuma a preferir el cinema en castellà, el gerent dels cinemes Modern, Jordi Torres, ha explicat que ells també aposten pel català i ha posat l'exemple de la propera estrena del film de Pasqual Maragall.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT