PUBLICITAT

La despesa energètica familiar ascendeix als 1.600 euros anuals

  • El cost es reduirà fins al 80% amb l'aplicació del nou reglament del Govern
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El vicepresident del Col.legi, Carles Forner, conversa amb Llovera abans de la roda de premsa, ahir. Foto: TONY LARA

La despesa energètica per a calefacció i aigua calenta d'una llar en el total de l'any ascendeix als 1.601 euros anuals, segons van informar ahir el Col.legi d'Enginyers d'Andorra. Amb l'aplicació del nou Reglament Energètic en l'Edificació, aprovat pel Govern la setmana passada, aquesta despesa "baixarà entre el 60 i el 80%" i se situarà al voltant dels 400 euros, segons va explicar ahir el vocal del Col.legi, Jordi Llovera.

Amb dades com aquestes, els enginyers van exposar ahir públicament el seu suport al nou Reglament Energètic en l'Edificació impulsat pels comuns i pel Govern, ja que "representarà un bé pels privats, per a la societat i permetrà adaptar-se als criteris d'eficiència energètica europea aprovats al maig", va manifestar Llovera. Els nou requisits de la UE obliguen a que al 2020 tots els nous edificis tinguin un consum energètic pròxim a zero. Aquest termini es redueix al 2015 pels edificis de titularitat pública.

També el medi ambient sortirà beneficiat, ja que anualment el país consumeix al voltant de 67 milions de litres de gasoil de calefacció, que seria el mateix que "omplir dues vegades tot l'edifici de Govern", va informar Llovera. Com a conseqüència, les emissions de diòxid de carboni ocuparien una superfície extra de 42 pisos d'alçada en qualsevol llar andorrana.

Les actuacions legals de l'Executiu són el primer pas per reduir la despesa energètica i les emissions de diòxid de carboni, ja que obliga als nous edificis a consumir el mínim d'energia. El sobrecost estimat que comporta aquestes mesures és del 6% un preu fàcilment amortitzable amb pocs anys, segons l'opinió dels enginyers.

Però segons el Col.legi aquest reglament és el primer pas. Cal anar més enllà i facilitar la producció pròpia d'energia per part de particulars, "cal solucionar la prohibició legal que impedeix que els privats puguin produir", va exposar Llovera. [email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT