PUBLICITAT

La venda d'habitatges creix el 9% en el primer semestre d'aquest any

  • Des de l'AGIA consideren l'increment com insuficient i opinen que hauria de ser el doble
  • Els preus dels pisos de segona mà han baixat el 40% i els nous ho han fet del 5 fins el 10%
PEPA GALLEGO
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Joan Carles Camp, president de l'AGIA, a la seu del col.legi, la setmana passada. Foto: TONY LARA

El primer semestre d'aquest any segueix la tendència de l'últim semestre de l'any passat, és a dir "el d'una lleugera recuperació, però encara no estem satisfets", va explicar Joan Carles Camp, president de l'Associació d'Agents Immobiliaris d'Andorra (AGIA). Camp va manifestar que és necessari que les transaccions creixin més. Les vendes de pisos, en aquest període, han crescut el 9%, segons les dades de que disposa el Govern de l'Impost sobre Transmissions Patrimonials (ITP). Aquest increment és qualificat pel sector com "insuficient", ja que per tenir un bon ritme s'hauria d'aconseguir almenys el doble percentual. Pel que fa a la baixada dels preus en l'habitatge, des del sector consideren que ara és el moment per comprar perquè es preveu que les tarifes vagin estabilitzant-se cap a l'alça.

El sector immobiliari ha passat a facturar un volum de negoci de 29.177.000 euros en el 2006 a tenir 13.833.000 euros en el 2008. L'any passat en els tres primers trimestres es van facturar 10.000.000 d'euros, una mica per sobre de l'any anterior, en què en el mateix període es va donar un volum de negoci de 9.800.000 euros. El primer trimestre d'aquest any ha comptat amb un petit augment, si es compara amb el mateix període de l'any passat, ja que es va poder facturar un total de 2,5 milions d'euros.

PREUS QUE TORNARAN A PUJAR
Els preus dels pisos han baixat entre el 30 i el 40%. Una situació que des del sector immobiliari diuen que no es pot mantenir, i que s'ha fet per necessitat sobretot en el sector de segona mà. "Es dóna per una necessitat que té el venedor", va dir Camp, però a les promocions noves aquesta rebaixa no pot ser més del 5 i el 10%.

El preu de producció del metre quadrat està estipulat entre 3.000 i 3.600 euros, la qual cosa significa que el preu de venda com a mínim s'estipula entre 4.000 i 5.000 euros. Un preu, que des de l'AGIA troben molt ajustat, per les cessions i valoracions de terreny, així com l'ITP que s'han de sumar al cost de producció. Les parròquies d'Andorra la Vella i Escaldes, al tenir més manca de terreny, ofereixen sempre uns preus més alts. Els preus del mercat de segona mà estan inspirats pel cost de primera.

Des del col.legi d'agents immobiliaris animen a aquells que tenen una feina estable a comprar pisos, perquè pensen que el moment bo és ara i que té els dies comptats. "És molt complicat veure que els preus baixen més, i a partir d'aquí val la pena que el que vulgui comprar ho faci", va dir Camp. De fet, els professionals d'aquest sector preveuen que els preus vagin estabilitzant-se cap a l'alça, ja que els costos són molt elevats. "L'evolució dels preus la marcarà com anirà el mercat", va dir el president de l'AGIA, qui a més va manifestar que és molt difícil aguantar aquesta situació de preus tant ajustats, per què els costos de producció són cada vegada més alts. Precisament, aquests costos baixos han estat els que han provocat el petit augment de vendes.

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT