PUBLICITAT

Andorra la Vella

La Comella tindrà un espai per a vis a vis íntims a la primavera

Les millores del centre inclouran també nous espais comuns per a les dones recluses

Per Mireia Aguilar

Espot, Martí i Tarroch durant l’acte institucional del Dia de la Patrona del Cos Penitenciari, celebrat ahir.
Espot, Martí i Tarroch durant l’acte institucional del Dia de la Patrona del Cos Penitenciari, celebrat ahir. | SFGA / Javiladot
El Centre Penitenciari de la Comella comptarà amb dos espais per a vis a vis íntims a partir de la primavera, segons va explicar ahir Francesc Tarroch, director del Cos Penitenciari. 
 
Sobre la construcció de l’emplaçament, Tarroch va detallar: «S’han aprofitat dos apartaments destinats a acollir els pares de reclusos menors estrangers quan venen el cap de setmana a visitar-los. Sortosament, no tenim menors intensament i això ens permet transformar i remodelar dos d’aquests espais per a trobades íntimes de presos.»
 
Aquests dos habitacles adaptats seran suficients «per la capacitat d’interns que ara tenim», va assegurar el director. Respecte el control dels espais per a trobades íntimes, Tarroch va informar que «no cal formació específica dels agents per atendre els emplaçament».
El que sí que fa falta i ja ha començat és l’adaptació d’alguns elements de construcció com «l’increment de la seguretat de portes i finestres», a més de «la insonorització del lloc», segons va detallar el director. Una vegada s’enllesteixin les mesures de seguretat, «es farà un protocol especial per al lloc però dins del mateix sistema de treball habitual», va aclarir el director.  
En referència a la imminent posada en funcionament de l’espai per a trobades íntimes, el ministre Espot va qualificar de «molt important» per a la qualitat de vida dels reclusos, la instauració d’un espai definitu per a vis a vis. Després que aquesta opció fos reclamada durant un llarg període, Espot va recordar que «encara estem en el termini que la disposició transitòria de la Llei [del cos penitenciari] que vam aprovar a l’abril ens confereix». 
 
espais femenins/  Durant les properes setmanes s’inauguraran una sèrie d’espais comuns per a les dones recluses que els permetran no have de desplaçar-se fins al mòdul dels homes per a fer formacions, per exemple. 
 
Les noves dependències per a les recluses seran una aula taller, una aula estudi, una sala informàtica, un gimnàs i una zona de visites. 
 
incorporació d’agents/ El Cos Penitenciari rebrà el proper 8 de gener sis nous agents penitenciaris que reforçaran la plantilla davant l’obertura de nous espais a la Comella. 
 
«Estaran a disposició, d’una banda, que hi hagi una millor planificació laboral i de l’altra, de poder assumir aquestes competències pel que fa a les visites íntimes», va explicar el ministre Espot. 
 
Els dos sindicats actius entre els agents penitenciaris fa temps que es queixen de la mala planificació dels torns i de la dificultat de compatibilitzar vida professional i laboral pels agents. «Ara tenim un planning de sis setmanes i anem justos de personal i dins de la planificació anual es nota que encara falten agents», va reconèixer Tarroch. 
 
«Una vegada s’incorporin els sis agents, seguiran els torns de 12 hores però organitzats de manera diferent per donar més dies de descans seguits», va especificar el director del Cos Penitenciari. 
 
I va afegir: «Penso que això és molt atractiu. A més també disposaran de la planificació anual, amb la particularitat que és un planning viu i que si mai hi ha una situació excepcional pot canviar.» Aquesta mesura hauria de permetre millorar la conciliació laboral i familiar dels agents. 
Segons Tarroch, la nova organització de la feina està del tot consensuada amb els afectats. «S’ha parlat amb cada un dels funcionaris i amb els dos sindicats i estem en època de proves», va concloure. 
 
També en referència a les millores laborals dels funcionaris de presons, Espot va recordar: «La modificació de la Llei del cos penitenciari amplia les perspectives de promoció i de creixement dels agents perquè els atorga noves competències». Alhora, va incidir en l’esforç de promoció continua que es fa al Cos.
 
Més responsabilitats/ Encara s’està negociant si els funcionaris de presons passaran a estar a càrrec o no dels trasllats de presos, una potestat que, fins ara, recau en la Policia.
 
«Evidentment si s’haguessin de fer càrrec de tot el trasllat de presos, de penes i de mesures privatives de llibertat, no hi hauria prou agents. Però és una decisió que encara no hem pres i hem de consensuar», va dir el ministre d’Interior i Justícia.
 
En la mateixa línia es va expressar Francesc Tarroch: «Si s’afegeixen noves tasques faltarà més personal però és una qüestió que encara s’ha de posar sobre la taula. Entre els trasllats a l’hospital i a Justícia, fàcilment estaríem parlant de 20 efectius més que, aquests sí, requeririen una formació específica», va valorar. 

El Govern lliura cinc medalles de bronze als agents que han exercit durant quinze anys

Cinc agents penitenciaris al servei de la institució durant quinze anys van rebre ahir sengles medalles de bronze de la mà del cap de Govern, Antoni Martí; el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot i el Director del Cos Penitenciari, Francesc Tarroch. Els agents van ser reconeguts pels 15 anys de servei a la institució, «que no són pocs», va apuntar Martí. El lliurament va tenir lloc en el marc de les celebracions que el Cos va realitzar en motiu de la seva patrona, la Mare de Déu del Remei. Abans de l’acte institucional, es va celebrar una missa a l’església de Sant Esteve. 
 
Durant els parlaments, el cap de Govern va tenir paraules d’agraïment per a les famílies i parelles dels agents penitenciaris que «han de treballar 360 dies, en una feina, sovint no prou reconeguda per la societat, un tant amarga però necessària».  Espot va considerar que la celebració de la patrona aquest any era «especial» perquè és la primera després de la modificació de la Llei del cos penitenciari, que dóna més competències i reconeixements a aquests agents. Finalment, Martí va desitjar als agents «que es realitzin com a professionals en la seva feina» i els va animar a «participar en les iniciatives de formació contínua».

PUBLICITAT
PUBLICITAT