Canillo
Espot no descarta cobrar als negligents que necessitin rescat
Encara estan pendents de definir els supòsits de pagament
Xavier Espot, ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, va reivindicar ahir al vespre el paper dels serveis de salvament i extinció d’incendis en benefici de la societat, durant la inauguració del Congrés de la Comissió Internacional de Socors Alpins (ICAR).
Un dels punts més destacats del seu discurs va ser la possibilitat de cobrar pels rescats de muntanya en helicòpter «de forma prudent, i només en casos molt acotats», va assegurar el ministre, segons informa l’ANA.
Aquesta opció es torna a posar sobre la taula a causa de l’elevat cost que impliquen i la democratització de l’accés als esports a muntanya que implica més accidents. «Ningú es planteja cobrar si no són casos de negligències, i aquests són difícils de demostrar», va precisar el ministre.
A més, el titular de la cartera d’Interior va considerar que cobrar per tots els serveis d’helicòpter pot arribar a ser contraproduent, «ja que podria suposar un fre a què la gent recorri al servei i posar en risc la seva integritat física», va dir, alhora que va avançar possibles alternatives.
Una de les opcions seria que hi hagués un preu públic, com ja fa temps que hi és per les ambulàncies. És a dir, un preu assequible que no fos el cost real del servei.
El ministre va assegurar que es tracta d’un tema que requereix reflexió, ja que hi intervenen també els factors ètics: «no és tant pel retorn econòmic que pot suposar sinó per una qüestió de principis», va assegurar.
Espot va elogiar la bona feina dels serveis de salvament que «són essencials per a països com Andorra, on la seva importància ha anat a l’alça en la mesura que s’ha popularitzat el turisme de neu i de muntanya», va dir.
El Ministre va assenyalar la importància de la formació permanent dels equips humans en aquest sector per disposar de serveis de qualitat que donin una bona resposta a les necessitats del país.
Intercanvi d’experiències/En aquest sentit, Espot va destacar la importància d’iniciatives com l’ICAR que signifiquen un intercanvi d’experiències constant entre diferents professionals.
El ministre va recordar l’esforç d’actualització i formació continuada que fan els membres dels serveis de rescat, al servei de les persones. Espot ha volgut destacar especialment «l’esperit solidari d’aquests efectius, els primers a arribar al lloc d’una catàstrofe, sempre a la primera línia en les situacions de risc», va considerar.
El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior va agrair a la Comissió Internacional de Socors Alpins haver escollit Andorra i va considerar que es tracta d’una bona ocasió per «mostrar-nos al món i per demostrar que gaudim de molts bons professionals en l’àmbit del rescat de muntanya, uns alts coneixements i també una bona capacitat organitzadora».