PUBLICITAT

La planta de triatge funcionarà amb treballadors de l'EENM

  • El Principat pagava per separar el plàstic; ara la inversió la destinarà als empleats
  • La instal.lació reciclarà entre dos i tres tones diàries d'envasos
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
La planta de triatge, que ja està a punt, l'abril passat. Foto: TONY LARA

La nova planta de triatge, un projecte impulsat fa dos anys des del ministeri de Medi Ambient en estreta cooperació amb els comuns i el Centre de Tractament de Residus d'Andorra la Vella, ja és una realitat. Durant aquesta setmana els tècnics de manteniment han estat realitzant proves de funcionament, per tal de posar-la en marxa aquesta setmana vinent. També han estat realitzant proves de formació els seus futurs treballadors, que provenen del projecte Agentas, gestionat des de l'Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell (EENM).

Aquesta instal.lació, que combina responsabilitat pel medi ambient i solidaritat cap a persones discapacitades que tenen dificultats per accedir al món laboral, funcionarà a partir d'un conveni establert entre l'empresa Feper, que ha finançat la planta, i el projecte Agentas. Els seus treballadors, que en un inici seran quatre, s'encarregaran de separar el plàstic que arribi a la cinta mecànica de la planta. Eusebi Gratacós, responsable de l'empresa Feper, va explicar que hauran de fer cinc classificacions: ampolles d'aigua, llaunes, tetra bric, plàstic dur i bosses de plàstic. En total la instal.lació reciclarà, "entre dos i tres tones diàries d'envasos", va explicar Gratacós.

INVERSIÓ REINVERTIDA
Fins ara el plàstic i envasos recollits als contenidors s'enviaven directament a fora del país per a ser separat, un procés que suposava un cost per Andorra. Amb la nova instal.lació es capgira la situació i serà el Principat qui ingressi pel material que enviï a l'estranger, ja que aquest ja estarà separat i compactat. "Ara el benefici ja no se l'emportarà el gestor de baix, sinó nosaltres", va manifestar Gratacós. Amb aquests diners es pagaran els sous dels treballadors provinents de l'EENM, més el d'un encarregat que supervisarà la seva tasca. També servirà per amortitzar la inversió feta a la planta, que ha anat a càrrec de Feper i que ha tingut un cost de 800.000 euros.

La nova planta de separació de plàstics i envasos està ubicada al costat del CTR. El plàstic que arribi provindrà directament dels contenidors, i les sobres aniran al Centre de Tractament de Residus. El reciclatge, ja compactat, es transportarà a una planta de Catalunya, que pagarà per ell. "Ara tot serà més segur, i a més estem generant una inversió interna i feina al país", va exposar Cristina Rico, gerent de Cetrasa. A més, es reduirà l'efecte de gasos contaminants a l'atmosfera, ja que s'hauran de fer molts menys viatges i de menys càrrega (el plàstic compactat ocupa menys espai).

HORARI MATINAL
El director d'Agentas, Sergi Marsal, va explicar que els treballadors iniciaran la seva tasca laboral en horari de matí, de vuit del matí a una del migdia. "Hi ha possibilitat de treballar també per les tardes, però dependrà del que donin de sí els nois", va manifestar Marsal. Caldrà estudiar-ho, ja que el director d'Agentas va explicar que en aquesta primera setmana de proves "acaben molt cansats".

Marsal va explicar que els treballadors tenen discapacitats mentals i que la tipologia de feina s'adapta al que ells poden fer, ja que la major part del temps és molt mecànica i estan capacitats per a ella. "Els agrada perquè s'han de concentrar i els passa el temps molt ràpid", va explicar Marsal. [email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT