PUBLICITAT

Jornada laboral, integració social

  • La tasca d'Agentas permet a 96 usuaris gaudir d'estabilitat econòmica, però també social
C. G.
ANDORRA LA VELLA

Tècnicament, ho anomenen enclavament. En paraules més lleugeres, es tracta de convenis amb empreses per integrar a persones amb discapacitats, físiques o mentals, al món laboral. És el primer pas per gaudir de certa estabilitat social, una opció sovint barrada pels tabús i prejudicis de la pròpia ciutadania.

El recent signat conveni amb Feper per tal de portar quatre usuaris del projecte Agentas, de l'EENM, és un exemple. Però no és l'únic. Sergi Marsal, director d'aquesta agència, va explicar que "tenim vuit persones a l'hospital i també a l'empresa de residus Home del Sac". El sistema que predomina és el de la subcontractació, és a dir, que Agentas és l'intermediari entre empresa i treballadors, "ja ens agradaria arribar sempre a contractes normals, però amb l'actual situació inestable és més complicat", va manifestar Marsal. Hi ha casos, però, en què si que s'ha consolidat el contracte laboral definitiu.

En total Agentas garanteix una estabilitat i un futur laboral a 96 persones. Una seixantena segueixen programes d'integració individual, i la resta segueixen els anomenats enclavaments. També hi ha usuaris d'Agentas treballant per a la pròpia Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell, fent tasques a la cuina o a la bugaderia.

Paral.lelament, l'agència també treballa per formar aquests professionals, per exemple fent pràctiques a empreses o estades. I actuen d'interlocutors entre l'empresa i la família. Tot aquest treball, que ve ajudat per partides des del Govern, s'encara a millorar la vida d'aquestes persones, que cerquen sentir-se integrats a la societat, un més, ser normals. Si és que la normalitat existeix.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT