PUBLICITAT

Escaldes-engordany

El PS considera que la reforma laboral és un «retrocés»

L’oposició vol estudiar detingudament els canvis, especialment l’abaratiment de l’acomiadament

Per L. R. / E. J. M.

Una sessió parlamentària al Consell General.
Una sessió parlamentària al Consell General. | MARICEL BLANCH
La reforma del Codi de relacions laborals no ha deixat a cap grup parlamentari indiferent. Després de la presentació dels textos que Demòcrates per Andorra (DA) han entrat a tràmit parlamentari, l’oposició va fer ahir les primeres reaccions, malgrat puntualitzar que encara no han tingut temps d’estudiar amb detall els textos. El grup més crític amb la proposta demòcrata va ser el Partit Socialdemòcrata (PS) que considera que alguns dels articles de les noves lleis són «un retrocés».

Concretament, el conseller socialdemòcrata i president del grup mixt, Pere López, va manifestar que «per nosaltres els elements més significatius són l’abaratiment dels acomiadaments, l’abaratiment dels terminis de preavís i que no hi hagi una veritable regulació de l’activitat sindical». Des del seu punt de vista, «en alguns aspectes encara hem anat més enrere del que ja deien els esborranys» presentats abans de l’estiu i que han patit certes modificacions tenint en compte algunes de les esmenes presentades per entitats, sindicats i organitzacions empresarials. «Alguns articles han patit un retrocés important», va afirmar López, afegint que els aspectes que s’han vist més afectats són «els drets dels treballadors i la part econòmica».

D’altra banda, el president de Socialdemocràcia i Progrés (SDP), Jaume Bartumeu, va lamentar que després de «l’ample pretensió» de DA de recullir les opinions dels actors socials i econòmics, finalment les lleis «únicament reflecteixen la voluntat de DA i la de la confederació empresarial». «No sembla que els sindicats hagin estat escoltats», va exposar tot recordant que és una primera valoració general i que encara no han pogut analitzar en profunditat els textos. Amb tot, va avançar que «estudiarem quines modificacions podem acceptar i quines, que sembla que seran unes quantes, no podrem compartir».

Des del grup liberal, el conseller Ferran Costa va destacar que a primer cop d’ull hi ha certes «línies conceptuals» amb les quals estarien d’acord amb és la regulació del dret a vaga, malgrat que aclareix que «caldrà analitzar com es desplega», o l’augment dels períodes de baixa tant per la mare com per la seva parella, un fet que «ens apropa més a Europa».

Sobre l’abaratiment dels comiats improcedents, Costa va apuntar que «depèn qui s’està posant les mans al cap i depèn qui diu que és en casos puntuals». «Caldrà verificar-ho», va concloure.

Un fet sobre el que també va parlar la consellera independent, Sílvia Bonet, que va afirmar que «em miraré amb molt detall l’abaratiment de l’acomiadament improcedent perquè em preocupa». Així mateix, va afegir que es vol assegurar que les noves lleis segueixen les línies de la Carta Social Europea i dels drets socials europeus «que cal respectar i millorar». Sobre el canvi en altres aspectes com l’augment del període de baixes, Bonet va deixar clar que «sembla que es millora en alguns aspectes però cal mirar ben detalladament els textos per conèixer l’impacte real que tindran les modificacions». «Ja em sembla bé que es millorin les baixes, cal modernitzar-nos com els altres països europeus», va sentenciar, malgrat agregar que «caldrà mirar si la balança compensa realment», tal i com van afirmar des de DA. 
PUBLICITAT
PUBLICITAT