PUBLICITAT

ESTERRI D'ÀNEU

El ministre de Salut adverteix que el copagament sanitari no en redueix el dèficit

Manté que el problema és més de finançament que de despesa

Per EL PERIÒDIC

El ministre Carles Álvarez Marfany, dissabte a Esterri d’Àneu.
El ministre Carles Álvarez Marfany, dissabte a Esterri d’Àneu. | UNDATIA COMUNICACIÓ
El model de copagament sanitari no ajuda a reduir el dèficit del sector, adverteix el ministre de Sanitat, Carles Álvarez Marfany. «Algunes veus que reclamen introduir el copagament a Catalunya argumenten que ajudaria a reduir el dèficit; potser sí, però sento decebre’ls en part perquè la tendència del dèficit sanitari a Andorra, malgrat aquest copagament, és similar a la majoria dels països occidentals», va afirmar dissabte durant la seva intervenció a la quarta edició de les Jornades per a l’Excel·lència que van tenir lloc dissabte a Esterri d’Àneu. El ministre va explicar que el sistema sanitari andorrà va entrar en dèficit l’any 2007 i que «la despesa s’ha incrementat en 15 anys un 151%, és a dir, gairebé un PIB anual del 6%».

Álvarez Marfany va exposar que a partir del 2007, els ingressos procedents de la sanitat es van estancar en 90 milions d’euros i que, a partir del 2011, els dèficits han estat coberts a càrrec dels Pressupostos Generals de l’Estat, que dediquen un 10% del total a cobrir el dèficit del sistema. El problema del sistema sanitari «no és de mala gestió o de mal ús, sinó que és un problema demogràfic ja que tenim una població més envellida i una esperança de vida més alta», va argumentar. Tot i que l’esperança de vida s’ha situat als 85 anys a Andorra, «continuem cotitzant el mateix percentatge del salari de fa 50 anys», va afegir.  

El ministre va especificar davant l’audiència que l’escenari actual «a la curta ens obligarà a buscar noves fórmules per finançar la sanitat pública». Amb tot, va puntualitzar que «Andorra no és diferent de la resta de països europeus, ja que en els últims 15 anys el dèficit s’ha multiplicat per 2,5, com a Holanda i Suècia, i al Regne Unit s’ha triplicat». La conclusió és que els sistemes sanitaris tenen un problema més de finançament que no pas de despesa, i el ministre va subratllar que es poden buscar fórmules de finançament però que «mai podem reduir la qualitat ni l’accessibilitat amb el motiu d’abaratir costos».

Les jornades se centren en la recerca de l’excel·lència com a eina de treball i enguany han tractat sobre el futur de la sanitat.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT