PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

DA rebutja el debat de les esmenes liberals

El vot favorable del principal grup de l’oposició a la reforma de la llei de competències no està assegurat

Per ESTHER JOVER MARTIN

Els consellers del Grup Parlamentari Liberal Jordi Gallardo, Ferran Costa i Carles Naudi, al Consell General.
Els consellers del Grup Parlamentari Liberal Jordi Gallardo, Ferran Costa i Carles Naudi, al Consell General. | TONY LARA
No hi ha res dat i beneït. El suport del Grup Parlamentari Liberal (GPL) a la reforma de la llei de competències comunals està, ara per ara, en seriós dubte ja que l’actitud de Demòcrates per Andorra (DA) ha disgustat els liberals. Dijous, els membres de la Comissió de Finances i Pressupost estaven convocats per començar a debatre les esmenes al projecte de llei de modificació de la norma, però DA no va permetre la discussió, ni tan sols la presa en consideració, de les esmenes presentades pel GPL. Això ha provocat «malestar pel poc marge de negociació política que s’ha donat a les esmenes del GPL», segons fonts consultades. «No s’ha volgut negociar ni cap transacció ni se n’ha volgut parlar en comissió. Des del grup demòcrata s’ha dit directament en comissió que no s’acceptarien, sense ni tan sols parlar-ne», han afegit les mateixes fonts.

La reforma de la llei de competències, per tant, està en perill ja que DA necessita majoria qualificada al Parlament, és a dir, amb la seva majoria simple no en té prou per tirar endavant un canvi de tanta envergadura. Cal obtenir el suport de la majoria tant a la llista nacional com a la territorial.

El suport liberal a la reforma competencial depèn de tres aspectes: de l’informe Aparicio, encarregat pel Comú de Sant Julià de Lòria i que posa en dubte la constitucionalitat en alguns punts de la llei; dels informes encarregats pel Govern als catedràtics Enoch Albertí i Joaquín Tornos que rebaten els arguments d’Aparicio, i del treball  en comissió de les esmenes.


Segon informe Aparicio / Quant al primer punt, ara el GPL vol esperar a disposar del segon informe Aparicio, ja que el comú lauredià, en desacord amb les conclusions dels experts contractats per l’Executiu, ha demanat al catedràtic una ampliació de l’estudi. Ara, els liberals volen «esperar a tenir més punts de vista que permetin clarificar la situació». Sobre el treball en comissió de les esmenes, Liberals lamenta que «no està sent gens satisfactori», de fet, és «clarament deficient», apunten les fonts.

Per tot això, des del GPL s’apunta que «el vot [favorable] a la llei de competències no està assegurat» ja que «el poc marge de negociació política donat per la majoria no ajuda i cal esperar quines esmenes s’accepten». De fet, sí que se n’han acceptat dues presentades per Socialdemòcracia i Progrés (SDP).

La comissió de finances i pressupost estava convocada ahir de nou per continuar amb el debat, però com que dijous ja no n’hi va haver, la reunió de divendres ja no es va celebrar.

La Comissió Legislativa de Finances i Pressupost està presidida pel conseller demòcrata Miquel Aleix, i la vicepresidència l’ocupa el liberal Jordi Gallardo. La resta de membres són: Marc Ballestà (DA), Carles Enseñat (DA), Pere López (PS-Grup Mixt), Antoni Missé (DA), Carles Naudi d’Areny-Plandolit (Ld’A) i Víctor Naudi (SDP-Grup Mixt).
El Grup Parlamentari Liberal ha presentat quatre esmenes a la llei de competències, que es poden reagrupar en dos, i que incideixen en què l’informe comunal a l’hora de valorar si un projecte declarat d’interès nacional s’instal·la a la seva parròquia sigui vinculant o no. Liberals vol que l’opinió dels comuns sigui decisiva, però el projecte de llei insta a què, en cas que l’informe del comú sigui desfavorable a acollir el projecte del Govern, sigui el Consell General qui tingui l’última paraula.

Si fa poques setmanes els liberals puntualitzaven que l’aprovació o no de les seves esmenes no era decisiu a l’hora de votar la nova reforma competencial, la no presa en consideració de les esmenes i el menyspreu a debatre-les en comissió ha fet pujar la mosca al nas al GPL que ara sí es planteja seriosament dir no al text.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT