PUBLICITAT

Madrid / Andorra la Vella

Aprovat l’accés al Regne Unit per la fila UE

En podran gaudir els andorrans que ho sol·licitin previ pagament

L’aeroport de Heathrow, a Londres.
L’aeroport de Heathrow, a Londres. | Aeroport de Heathrow
Els andorrans que visitin regularment el Regne Unit podran sol·licitar ser part del Servei de Viatgers Registrats (Registered Traveller Service, en anglès) per accedir al país mitjançant els accessos reservats per a ciutadans europeus o britànics, segons va informar ahir l’ambaixada del Regne Unit a Espanya, que també s’encarrega dels assumptes andorrans. 
 
Mitjançant un comunicat, l’ambaixada va detallar que la mesura va entrar en vigor ahir mateix. Per poder ser part del registre «cal tenir un passaport electrònic vàlid, tenir un visat pel Regne Unit o haver visitat el país almenys quatre vegades en els últims dos anys», segons detalla la nota. 
 
La sol·licitud es pot fer únicament en línia a través de la pàgina web de l’ambaixada del Regne Unit a Espanya. Cal abonar 70 lliures (78,5 euros) de les quals 20 (22,4 euros) responen a despeses de gestió i no són retornables. El permís té vigència de 12 mesos, passat aquest període cal renovar-lo per un import de 50 lliures (56 euros). En cas de que la sol·licitud es denegui, es retornen 50 lliures al viatger. 
 
L’ambaixador del Regne Unit per a Espanya i Andorra, Simon Manley, va manifestar: «Em plau que els andorrans puguin beneficiar-se del Servei de Viatgers Registrats, que farà encara més fàcils les visites al Regne Unit, sigui per oci o per negocis». 
 
Des del Govern van confirmar la posada en marxa de la iniciativa i van explicar com des del Ministeri d’Afers Exteriors han «estat directament en contacte amb el Servei de Duanes del RegneUnit, amb el qual hem estat intercanviant la documentació necessària perquè Andorra pugui participar en aquest servei».
El ministeri dirigit per Maria Ubach va destacar que gràcies al registre «es facilitarà el reconeixement dels passaports andorrans a l’hora de passar pels controladors electrònics, per a aquelles persones que compleixin amb tots els requisits». 
 
Efectivament, els viatgers degudament registrats podran passar per les portes automàtiques què només cal escanejar el passaport electrònic, sense la intervenció de cap agent de duanes.  També permet accedir pels controls tradicionals a través de les files per a residents al Regne Unit o als estats de la Unió Europea. En ambdós casos no caldrà omplir la targeta d’immigració a l’arribada al país. 
 
Això és possible ja que durant la sol·licitud de registre s’entreguen dades personals i detalls del passaport que permeten les autoritats britàniques verificar que la persona sol·licitant ha accedit altres vegades al país sense problemes, entre d’altres comprovacions.
 
validació / Una vegada les autoritats consideren que la persona és acceptable, rep una carta provisional. Per a validar i confirmar el registre, és necessari que l’individu presenti l’escrit a un agent de fronteres del Regne Unit en la seva propera visita perquè el procés quedi completat, segons informa el comunicat de l’ambaixada.
 
En referència al Principat, el ministre d’Immigració del Regne Unit, Brandon Lewis, va dir: «Andorra és un més dels 40 països que ara es poden beneficiar del Servei de Viatgers Registrats». 
 
Aquest servei es va introduir el 2015 pels ciutadans d’Austràlia, Canadà, Japó, Nova Zelanda i els Estats Units, avui compta «amb més de 81.000 persones registrades a tot el món», segons va explicar Lewis a través de la nota. 
 
De moment, els beneficiaris poden accedir al Regne Unit només a través dels aeroports de Heathrow, London City, Stansted, Bristol, Birmingham, East Midlands, Edinburgh, Glasgow, Luton i Manchester, així com les terminals del tren Eurostar de París, Brussel·les i Lille. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT