PUBLICITAT

Andorra la Vella

El cos de Banders oferirà un butlletí diari del risc d’allaus

El nou servei serà una dada més per garantir la seguretat a la muntanya

Per Iván Moure

Martí i el director dels Banders, Miquel Rossell, ahir a l’acte.
Martí i el director dels Banders, Miquel Rossell, ahir a l’acte. | SFG
Ahir era Sant Francesc d’Assís, el dia del patró dels Banders, aquell cos que defensa el medi més apreciat del Principat: el patrimoni natural. Així que, per segon any, tocava fer un homenatge als vigilants de les nostres muntanyes, un grup constituït l’1 de juny de 1988 per a la caça de l’isard i avui en dia va molt més enllà, fins el punt que aquest any s’han atès unes 1.500 trucades per respondre neguits sobre temes de refugis, caça, pesca o gossos potencialment perillosos, entre d’altres consultes.
 
L’acte va servir per diverses coses. La més important, per anunciar que els Banders han creat un nou departament, un equip de sis membres que s’encarregarà d’elaborar cada dia (que hi hagi neu) un butlletí nivometeorològic que tothom tindrà a disposició a través de l’oficina d’energia i canvi climàtic  i que determinarà el risc d’allaus que hi ha al Principat, però no el general, sinó per zones. «Som un país turístic i hem de saber informar sobre els riscs de la muntanya», va aplaudir la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat. Això, doncs, ajudarà a garantir la seguretat als amants de la muntanya.
 
L’acte també va servir per anunciar que també hi ha un company nou a l’oficina: es tracta del gos de detecció de verins que l’any passat, per a la primera efemèride del cos, ja havien anunciat que estaven formant. Una notícia que va celebrar la ministra en exposar que es tracta «d’un clar exemple de què intentem respondre als neguits de la ciutadania». L’any passat van morir dos animals perquè algú posava verí a zones de passeig de les mascotes i els veïns van demanar una vigilància més acurada de la qual ara ja disposen.
 
I per acabar, l’acte va servir per fer un reconeixement especial a un dels 19 membres del cos: Albert Cabanes. El rei de la Copa d’Andorra de Tot Terrenys compleix 20 anys de servei als Banders i no podia faltar un reconeixement per a ell, amb un detall que li va donar el propi cap de Govern.

 
PUBLICITAT
PUBLICITAT