PUBLICITAT

Andorra la Vella

Dipòsit de 30.000 euros per als autònoms no residents

La mesura arriba després que el Govern detectés casos de falsos treballadors per compte propi

Per Mireia Aguilar

Entrada a l’edifici del Servei d’Immigració del Departament de Treball.
Entrada a l’edifici del Servei d’Immigració del Departament de Treball. | Tony Lara
S’amplien els requisits per a l’autorització de treball per compte propi per a no residents.  «La persona sol·licitant haurà de reforçar la justificació de la voluntat real d’invertir i desenvolupar una activitat econòmica al país, amb un dipòsit de 30.000 euros a l’INAF», va explicar ahir la secretària d’Estat de Justícia i Interior, Ester Molné, a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. 
 
Aquesta és la mesura més destacada de la modificació de la Llei qualificada d’immigració que va aprovar el consell ahir, a proposta del ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot. La sol·licitud de dipòsit respon a la detecció de «falsos autònoms» al país, és a dir, persones que demanaven aquest tipus de sol·licitud de residència però que «no tenien activitat empresarial», segons va revelar Molné.
 
«No tenim xifres exactes però és una situació que ens anem trobant regularment», va concretar la secretària. El dipòsit de 30.000 euros que caldrà fer efectiu a partir d’ara «es retornarà quan es doni de baixa, s’anul·li o no es renovi l’autorització», va detallar la secretària de Justícia i Interior. 
 
Aquesta modificació de l’autorització per a treballadors autònoms només afectarà «les noves sol·licituds d’autorització d’inversió estrangera, els temporers que decideixin emprendre al país o els fronters», segons van explicar des del Govern. És a dir, els treballadors assalariats que ja gaudeixin de residència estan exempts d’efectuar el dipòsit si decideixen constituir-se com autònoms. 
 
altres modificacions / La Llei qualificada d’immigració permetrà noves autoritzacions destinades a joves . En el primer cas, es tractarà de permisos temporals per a menors de 25 anys nacionals o residents a països que tinguin acords amb Andorra «relatius a programes de viatges formatius o de lleure amb possibilitat de treball», va dir Molné. 
 
En segon lloc, també es beneficiaran de noves autoritzacions de treball els joves estrangers que estudiïn al Principat, sempre que «la feina estigui relacionada amb els estudis o pertanyi a un sector estratègic per al País, no superi les setze hores setmanals i el centre d’ensenyament estigui conforme», va concretar la secretària.
 
Aquests dos casos s’han modificat «a petició del ministeri d’Exteriors» que es trobava amb dificultats per establir convenis amb altres països a causa de la dificultat dels joves per obtenir el permís de treball. 
 
També s’adaptaran els terminis de l’autorització de treball de fronterer, d’immigració per raons de reagrupament i d’immigració temporal per a treballadors d’empreses estrangeres «segons compromisos internacionals subscrits», va informar el ministeri de Justícia. 

Segons els responsables de Govern, els canvis persegueixen «modernitzar i adaptar la legislació a les circumstàncies socioeconòmiques actuals». 
 
La Llei inclourà ara els criteris de graduació de les sancions per la comissió d’infraccions «per entregar seguretat jurídica als afectats, ja que al redactat anterior no s’especificava què era una sanció greu i què no ho era, va dir Molné.  

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT