PUBLICITAT

Andorra La Vella

DA creu que Sant Julià vol «entorpir» la reforma

Aleix considera que si el comú té dubtes ha d’anar al Tribunal Constitucional

Per E. GRACIA / L. RAVENTÓS

Una reunió entre els cònsols de les set parròquies.
Una reunió entre els cònsols de les set parròquies. | EL PERIÒDIC
El conseller general de Demòcrates per Andorra (DA), Miquel Aleix, va destacar ahir en declaracions a EL PERIÒDIC que la voluntat de Sant Julià d’ampliar l’informe d’Aparició en relació a les competències i transferències comunals només respon a un objectiu: «entorpir» la reforma i procurar que aquesta «s’endarrereixi un any més». 
 
En aquest sentit, Aleix va assegurar que durant el dia d’avui i demà, la comissió de Finances examinarà els tres informes que actualment hi ha sobre la taula (el de Sant Julià i els dos de Govern) i tramitarà les lleis de competències i transferències perquè puguin ser votades el proper 20 d’octubre, sense esperar al quart estudi que ha d’ampliar l’informe actual d’Aparicio. A més, Aleix va remarcar que si el comú encara té dubtes en relació a la constitucionalitat de les lleis, haurà de «buscar la manera d’entrar un recurs al Tribunal Constitucional». 
 
Amb tot, el conseller demòcrata va puntualitzar que des de DA es dona el tema «per tancat» i es creu fermament en les conclusions que mostren els dos informes encarregats pel Govern. 
 
Ld’A no es posiciona / D’altra banda, el conseller general de Liberals d’Andorra (Ld’A), Ferran Costa, va destacar que des del grup s’estan estudiant tots els informes i que a hores d’ara encara no poden dir de forma ferma si el seu suport a la reforma continua en peu o no. De fet, Costa va remarcar que ara cal començar «de zero», perquè –al seu parer– «els dos informes estan en taules» i ambdós presenten arguments que han estat rebatuts per uns i altres. Cal recordar que fins ara Ld’A es mantenia favorable a les lleis sempre i quan s’aprovessin les seves esmenes. 
 
En relació a l’ampliació demanada pel comú, Costa va destacar que possiblement respon a la voluntat de tenir més «fonaments» per prendre una decisió en relació a la constitucionalitat o no de la reforma. «I és que demanar un segon informe al mateix expert dona sospites que al comú li falta informació, perquè si el primer informe fos concloent, ja no es demanaria una segona opinió», va afegir Costa.
 
SDP d’acord amb l’ampliació / Per la seva part, el conseller general de Socialdemocràcia i Progrés (SDP). Víctor Naudi, va destacar que veu «lògic» que el comú hagi demanat una ampliació del primer informe, ja que era «poc extens i calia detallar més els aspectes que Aparicio va destacar en el seu estudi, sobretot vista la complexitat i la importància de la reforma».
 
En relació als informes encomanats pel Govern, Naudi va remarcar que estan «incomplerts» i «fan una interpretació volguda». Tanmateix, va explicar que veu «complicat» que l’ampliació demanada per Sant Julià endarrereixi el procés de votació de les lleis de competències i transferències comunals, ja que al Govern «li interessa que passi ràpid tota aquesta reforma perquè s’entri la llei del pressupost de 2018 quan abans millor».
 
El Govern es manté / Precisament, el ministre Portaveu, Jordi Cinca, va confirmar ahir durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que el Govern té la voluntat d’entrar a tràmit la llei del pressupost del 2018 a finals d’aquest mes. Per tant, es preveu aprovar la reforma comunal en breu. 
 
Cinca també va explicar que el Govern «respecta» en tot moment la demanda d’ampliar l’informe d’Aparicio però que «reafirma» que la constitucionalitat de les lleis ja «ha estat aprovada» a través dels dos estudis encomanats per l’Executiu. 
PUBLICITAT
PUBLICITAT