PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El Govern es nega a fer un estudi de pressupost a les Paulelles

La reunió amb Aldosa Veïns no serveix de res i totes dues entitats mantenen la seva postura

Per Iván Moure

Alguns membres de la Plataforma Aldosa Veïns, diumenge de la setmana passada en un acte de protesta.
Alguns membres de la Plataforma Aldosa Veïns, diumenge de la setmana passada en un acte de protesta. | ANA / L. M.
La reunió d’ahir entre el Govern i la plataforma Aldosa Veïns no els va servir de res. Totes dues parts van sortir de la trobada tal i com havien entrat, és a dir, defensant i mantenint les seves postures sense que l’altra part hi estigui d’acord. Però així les coses, és el poder el que guanya –de moment– la batalla. Ara per ara, el pla de construir l’estació transformadora (ETR) a la Gonarda segueix endavant, per molt que la plataforma continuï pensant que no hi ha informe al món que pugui demostrar científicament al 100% que una infraestructura d’aquest ús pugui perjudicar l’ésser humà i que, per tant, s’hauria d’aplicar el principi de precaució. 
 
Segons la plataforma, la postura del Govern i FEDA, «és inamovible». Aldosa Veïns fins i tot ha demanat realitzar un estudi de pressupost en ambdues ubicacions –la Gonarda i les Paulelles, l’alternativa que proposa el col·lectiu– però segons van detallar «l’Executiu ens ha dit que no estan disposat a realitzar-lo». El motiu? «El cost econòmic, suposadament inassumible», es despatxen des de la plataforma afegint: «Per a nosaltres segueix sent un argument poc fonamentat».
 
Així que les converses sembla que van acabar en un carreró sense sortida. Cadascú amb les postures que ja havien fet públiques anteriorment, amb la diferència de que aquesta vegada se les van dir a la cara. La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, va lliurar als representants de la plataforma l’informe tècnic emès pel departament d’enginyeria elèctrica de la Universitat Politècnica de Catalunya, que conclou que els valors dels camps electromagnètics que generarà la futura estació de la Gonarda seran inferiors a la normativa dels països veïns i també a la recomanació de l’Organització Mundial de la Salut. 
 
Una prova que, com era d’esperar, van desmuntar els representants de la localitat massanenca. La rèplica va ser que també existeixen altres factors de risc «com l’impacte acústic, de salut, mediambiental o socioeconòmic».
 
Però res. El Govern, segons la plataforma, «prioritza el seu acord de fa 26 anys amb Nord Andorrà» fent constar al col·lectiu que un canvi de plans suposaria «arriscar-se a entrar en un procés judicial per l’acord signat el 1991» tot i que Calvo va reiterar que l’ETR estarà a més de 50 metres del límit dels edificis que allotjaran la instal·lació i que, per tant, l’afectació serà pràcticament imperceptible. 
 
La conclusió de la plataforma es va basar en la «decepció» davant la posició de Govern i FEDA: «La falta de consideració de la població esclareix quines són les prioritats del nostre Govern actual i reflecteix la mala gestió política davant situacions que afecten directament a la població». Per contra, la de Calvó és que l’ETR és «indispensable» per garantir el subministrament elèctric de qualitat a les parròquies de la Massana i Ordino. La ministra fins i tot va convidar els veïns a fer-los participar en el projecte arquitectònic i d’integració paisatgística previ a la construcció de l’estació. Tot un detall, si no fos perquè Aldosa veïns no volen veure aquesta instal·lació a la Gonarda ni en pintura.
 
De tota manera, segons el Govern, es preveu una altra reunió «per a les setmanes vinents». Així que el culebron de l’ETR no s’acaba aquí. Continuarà.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT