PUBLICITAT

Andorra la Vella

La llei de drets de l’infant incidirà en la responsabilitat parental

La via judicial es deixarà per als casos greus i es potenciarà l’administrativa

Per Estefania Gracia

Infants jugant a l'espai públic
Infants jugant a l'espai públic | Tony Lara
El Govern va presentar ahir les bases del projecte de llei dels drets de la infància i l’adolescència a la comissió d’experts perquè en pugui fer les seves aportacions i es pugui començar a treballar en l’articulat amb la intenció que de cara a mitjans de l’any que ve pugui entrar a tràmit parlamentari. 
 
El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va destacar que alguns dels aspectes que es treballarà seran: l’acolliment familiar, la regulació de la infància en risc i la responsabilitat parental. En relació a aquest darrer punt, Espot va remarcar que actualment –des del vessant administratiu– no hi ha un règim sancionador per als progenitors que no compleixen les seves obligacions, com, per exemple, abonar la pensió dels menors que es troben a la Gavernera. Per tant, el ministre va especificar que caldrà avaluar l’adopció de mesures «de prevenció i coercitives» per a aquells que no compleixin els seus deures amb la voluntat de ser «més efectius», segons informa l’ANA. 
 
Tanmateix, la llei proposa reservar la via judicial per als aspectes més greus, ja que ara es veu una «excessiva participació de les institucions judicials en casos de risc lleus». Per tant, s’analitzarà que des de la via administrativa es pugui atendre aquelles conductes delictives més lleus dels infants, joves i adolescents. I això servirà també per «no col·lapsar la justícia», va afegir Espot.
 
Una llei pionera / Espot va assegurar que la voluntat principal de la nova llei és «unificar, harmonitzar i modernitzar» les diferents normes ja existents i, a més, fer un pas endavant i aconseguir que sigui una legislació «pionera» i que es posi «al capdavant de les legislacions existents» sobre la matèria. 
 
Col·laboració / D’altra banda, el ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Eric Jover, va incidir en la necessitat d’una actuació coordinada i que des del món educatiu es puguin detectar problemes que «puguin fer saltar les alarmes». En aquest cas, va incidir en el fet que la llei suposarà una millora dels protocols.
Finalment, un dels experts que assessora en l’elaboració d’aquest text, Carles Villagrasa, va subratllar la importància que sigui una llei participativa, amb la col·laboració també dels mateixos menors. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT