PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

Manel Gibert presenta el recull de contes ‘Vertigen’

Isabel-Clara Simó prologa el llibre del poeta, ara narrador

Per EL PERIÒDIC

Portada de ‘Vertigen’, de Manel Gibert.
Portada de ‘Vertigen’, de Manel Gibert. | EDITORIAL LÍMITS
L’escriptor Manel Gibert presenta la setmana que ve el llibre de contes Vertigen, editat per Editorial Límits. L’acte tindrà lloc dimecres, dia 4, al centre cultural la Llacuna a les set de la tarda. A més de l’autor, a l’acte hi intervindran Marc Miró, de l’editorial Límits, la periodista Noemí Rodríguez, i Mercè Canals, Càrol Caubet i Lis Caubet, de la companyia An-danda-ra.

Del pròleg de Vertigen se n’ha encarregat l’escriptora Isabel-Clara Simó (Alcoy, 1943), que afirma que «des d’un punt de vista literari, Vertigen és sucós, ple de rialles trencades i desdenys voluptuosos. Els lectors acabem, tard o d’hora, essent-ne còmplices, i acabem la lectura amb la sensació d’haver assistit a un banquet».

Gibert (Reus, 1966) és poeta i professor de llengua i literatura catalanes. També va ser secretari personal i editor privat d’Antoni Aristot Gomà (1915-2003) des del 1998 fins a la seva mort. A més de Vertigen, Gibert ha publicat l’obra poètica Pluja (Edicions del Diari d’Andorra, 2000); Quadern d’Arans, una suite de tankes i haikus (Editorial Andorra, 2003); Blaus a la deriva; (Editorial Andorra, 2010) i A l’ombra del solstici (Editorial Andorra, 2017).

Lloança de Simó / Sobre Vertigen, Isabel-Clara Simó en destaca que «des de principis del segle XX, la literatura narrativa va fer un tomb espectacular: l’argument va ser considerat un simple vehicle de transmissió del text; la tercera persona va entrar en decadència (...) i l’estructura clàssica introducció-nus-desenllaç va desaparèixer. Els contes de Gibert s’ajusten força a aquests nous esquemes, allunyant-se així de la literatura de pur entreteniment o instrumental. A més, l’autor retorça textos o utilitza els clàssics al servei d’una fluïdesa lingüística xocant i provocativa. Estem, doncs, davant d’un text innovador i feliçment feréstec, dels que et fan tornar la confiança a les esveltes lletres catalanes, anorreades pels santjordis a cop de talonari i de best-sellers entretinguts».

És obvi que Gibert ha trobat un llenguatge personal, i que el fa servir segons la conveniència dels relats. Cap d’aquests contes no et deixa indiferent», conclou l’escriptora.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT