PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Encara falten més d’un 25% de declaracions d’IRPF per entregar

El termini acaba dilluns i se n’han lliurat 10.200, un 74,2% del previst

Per EL PERIÒDIC

Una dona surt de l’Oficina de Tributs i Fronteres, situada a Andorra la Vella.
Una dona surt de l’Oficina de Tributs i Fronteres, situada a Andorra la Vella. | TONY LARA
Dilluns que ve, dia 2, a les 23.59 hores, finalitza el període voluntari per entregar les declaracions de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF) del 2016. La campanya es va iniciar el mes d’abril i la ciutadania pot presentar les seves declaracions o validar la proposta de regularització fins dilluns. Segons les dades més recents, facilitades pel departament de Tributs i de Fronteres a l’agència ANA, 10.164 ciutadans ja han presentat la seva declaració, el que suposa 2.118 declaracions més (un increment del 26%) que fa un any a la mateixa data.

Amb tot, el cap d’àrea de Planificació Estratègica del departament de Tributs i Fronteres, Miquel Llongueras, ha destacat que a falta d’una setmana per tancar el termini –les dades són de dilluns al matí–, encara falten entregar unes 3.500 declaracions de la renda, és a dir, més d’una quarta part (25,8%) del previst.

En línies generals, es preveu un augment del total de declaracions entregades respecte a la campanya de l’any passat, quan se’n van lliurar 13.500. L’increment, per tant, serà d’un 1,5%, ha informat Llongueras. «Parlem del període voluntari, ja que encara ara s’estan rebent declaracions de la campanya del 2015, les quals tenen un recàrrec d’entre el 2 i el 5%», ha aclarit. La xifra final, per tant, es pot incrementar durant els pròxims mesos.

Més ús virtual / Un dels aspectes positius de la segona campanya de l’IRPF a Andorra, segons ha subratllat Llongueras, és l’augment de les declaracions presentades en línia, mitjançant l’oficina virtual de tributs. De les 10.164 declaracions que ja s’han presentat, 3.334 són electròniques, el 28% del total. La crescuda en relació a fa un any és del 63%, mentre que l’augment de les presencials, a l’Oficina de Tributs i Fronteres, és del 14% (el 72% del total).
Per tramitar la declaració en línia cal tenir un usuari i contrasenya del Mòdul d’identificació en línia (MIL), tot i que també està funcionant l’anomenat MIL temporal, que s’aconsegueix amb el telèfon mòbil, amb una vigència de 72 hores i que permet que sigui el gestor personal qui faci la declaració a l’obligat tributari.

Fins ara, des del mes d’abril, no s’han registrat cues importants a l’Oficina de Tributs i Fronteres, i tot apunta que no es donaran les situacions de fa un any, quan hi va haver cues d’última hora. Llongueras ha especificat que «s’han presentat 4.000 declaracions [també es compten les que s’han fet en línia] en els últims 25 dies, i no hi ha hagut grans cues». El personal no s’ha reforçat però s’han introduït millores per facilitar l’atenció a l’obligat tributari.

A la campanya anterior van sorgir nombroses queixes respecte al funcionament de l’oficina virtual. Hi va haver problemes segons quin model d’ordinador o navegador s’utilitzava, aspectes que ja han quedat solucionats per a la campanya 2016, ha assegurat Llongueras.

En qualsevol cas, han sorgit noves problemàtiques que es començaran a resoldre «a partir del 3 d’octubre». «Hem de mirar de fer-ho més fàcil, de fer menys manuals perquè la gent no se’ls llegeix», ha admès Llongueras.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT