PUBLICITAT

NOVA YORK

Grynspan dona suport a la candidatura iberoamericana

Martí i Ubach es reuniran amb representants de diversos països per impulsar la cimera del 2020

Per EL PERIÒDIC

Toni Martí, amb la secretària de la Segib, Rebeca Grynspan, ahir.
Toni Martí, amb la secretària de la Segib, Rebeca Grynspan, ahir. | SFGA
Setmana decisiva per la candidatura andorrana a acollir la Cimera Iberoamericana la tardor del 2020. El cap de Govern, Toni Martí, es va reunir ahir amb la secretària general iberoamericana, Rebeca Grynspan, coincidint amb l’Assemblea General de les Nacions Unides, que se celebra aquesta setmana a Nova York. Martí pronunciarà el seu discurs a l’ONU divendres.

Durant aquests dies, Martí i la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, es reuniran amb part dels seus homòlegs iberoamericans per impulsar la candidatura d’Andorra. «Andorra en sortirà molt beneficiada des d’un punt de vista internacional», va manifestar Martí ahir a l’ANA. De la seva banda, Grynspan va afirmar que el Principat «ha estat un soci fidel de l’espai iberoamericà, és un país molt estimat perquè volem que hi sigui representada tota la península Ibèrica, entre altres motius per la diversitat lingüística que hi aporta».

Durant la trobada, que va tenir lloc a la seu de la Missió Permanent d’Andorra a les Nacions Unides, es van tractar qüestions rellevants per a l’organització d’una Cimera Iberoamericana per part d’Andorra: des de la possibilitat de compartir amb altres països la celebració de determinades reunions sectorials, fins a la definició de la temàtica de la cimera que, en paraules de Martí, es vol fer de manera «oberta, consensuada i multilateral».

En efecte, el cap de Govern va insistir a Grynspan la voluntat d’Andorra de celebrar una cimera oberta a d’altres països, que podrien acollir reunions sectorials, com també Andorra va organitzar la reunió sectorial de ministres d’Educació quan Colòmbia era el país amfitrió de la cimera de l’any passat.

De la mateixa manera, Martí vol aprofitar els contactes que ell i la ministra d’Afers Exteriors mantindran en els propers dies, per començar a treballar en la definició d’una temàtica per a la possible Cimera del 2020 que convingui al major nombre possible de països iberoamericans i que s’adeqüi a les qüestions i interessos que Andorra ha promogut al llarg dels últims anys en els diversos fòrums multilaterals en què participa.

En els últims anys, l’acció multilateral d’Andorra s’ha centrat en qüestions com l’educació, la lluita contra el canvi climàtic, la transició energètica, les noves tecnologies i  en el desenvolupament social i econòmic, coincidint amb la participació d’Andorra com a membre al Consell Econòmic i Social de les Nacions Unides.

La candidatura s’ha de confirmar durant la pròxima cimera, a Guatemala, la tardor del 2018.

Interès en l’Efta per negociar l’acord amb la Unió Europea

La ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, es va reunir ahir a Nova York amb el secretari d’Estat d’Afers Exteriors d’Islàndia, Stefan Haukur Johanesson, per tractar l’estat de les negociacions d’Andorra amb la Unió Europea. La ministra va expressar la voluntat d’Andorra de col·laborar i cooperar amb el secretariat de l’Associació Europea de Lliure Comerç, l’Efta, de la qual Islàndia n’és membre, per tal d’aprofitar l’experiència d’aquest organisme en la implementació del marc jurídic de l’Acord d’Associació que Andorra està negociant amb la Unió Europea.

L’Efta la formen estats europeus no inclosos dins la Comunitat Econòmica Europea, com Islàndia, Noruega, Suïssa i Liechtenstein. Durant la setmana, la delegació andorrana té previstes reunions amb els països membres de l’Efta per tal de trobar un marc estable de col·laboració amb aquesta associació, aprofitant la seva estada en el marc de l’assemblea general de l’ONU.

D’altra banda, el cap de Govern, Toni Martí, va participar ahir a l’acte de suport al procés de reforma interna del funcionament de l’Organització de les Nacions Unides, impulsat pel seu secretari general, António Guterres. L’esdeveniment va servir per donar un impuls als canvis que Guterres vol impulsar per millorar l’eficàcia de l’organització per donar una resposta més adequada i directa a les grans qüestions globals. L’objectiu ha de ser unes Nacions Unides més eficaces a l’hora de fer front a qüestions com el manteniment de la pau i la seguretat, la promoció del respecte als drets humans, la sostenibilitat i l’impuls del desenvolupament social i econòmic. Andorra s’ha adherit a la declaració de suport al procés de reforma que s’ha llegit al final de l’acte.

Finalment, Andorra ha assegurat que farà una contribució voluntària per col·laborar amb els territoris afectats per l’huracà Irma.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT