PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

La crisi econòmica, un dels factors per a la millora de l’aire

Es preveu que la recuperació de l’activitat socioeconòmica durant el 2017 provoqui un repunt d’emissions

Per MIREIA AGUILAR PARDO

Tub d’escapament d’un vehicle, un dels principals motius de contaminació atmosfèrica.
Tub d’escapament d’un vehicle, un dels principals motius de contaminació atmosfèrica. | Tony Lara
El Ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat va publicar ahir el document La qualitat de l’aire a Andorra 2006-2016 del que se’n desprèn que un dels factors per a la millora de la qualitat de l’aire a Andorra durant l’última dècada va ser l’alentiment de l’activitat socioeconòmica al Principat. 
 
Així ho va confirmar el director general de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marc Rossell, ahir: «La millora de l’aire que es constata al llarg d’aquest decenni té diverses contribucions, entre les quals destaca l’efecte de la crisi econòmica global, que també ens va afectar de forma molt important».
 
Rossell també va afegir que «l’estratègia per al manteniment de la bona qualitat de l’aire de 2017 ja preveu que hi haurà més moviment de persones i mercaderies. 
 
En referència a aquesta projecció, Rossell va explicar que hi haurà «canvis en la xarxa de vigilància de la qualitat de l’aire» i que s’introduiran «plans per actuar a més curt termini», en lloc de les estratègies per quinquennis que s’estaven implementant fins ara. En qualsevol cas, el director general de Media Ambient va considerar  que «la qualitat de l’aire globalment continuarà anant a millor malgrat el repunt de l’economia».
 
Segons Rossell, això serà possible perquè els demés factors, a part de l’alentiment de l’economia, que van propiciar la millora de la qualitat de l’aire, es consolidaran. 
 
En aquest sentit, les millores tecnològiques i legislatives pel que fa la tecnologia dels motors dels vehicles i de la combustió de calderes per a calefacció van ser claus per a la millora de l’aire entre el 2006-2016 com recull el citat estudi. 
 
Un altre factor rellevant va ser la creació d’infraestructures per descongestionar el centre dels nuclis poblats, com ara «el túnel del Pont Pla, el túnel de les Dos Valires i el túnel de la Tàpia, així com la implantació del Bus Exprés». 
 
En tot moment, Marc Rossell va destacar que «la qualitat de l’aire a Andorra ja és molt bona i els valors del 2016 van situar-se entre excel·lents o bons durant el 92% del temps. No obstant, la voluntat és continuar millorant aquest indicador, ja que té  un impacte directe en la salut de les persones i l’entorn».
 
Per parròquies, els resultats per al període analitzat a l’estudi, assenyalen Escaldes-Engordany com la que té la pitjor qualitat de l’aire i Ordino com la millor. 
 
Durant el dia, els principals pics de contaminació se situa entre les 6 i les 10 del matí, coincidint amb la incorporació a la feina i a l’escola, i el valor mínim es registra a l’hora de dinar. L’estudi també recull que el dia amb més contaminació és divendres. 

Presenten la campanya ‘Aire net, motor apagat’

El director general de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marc Rossell, va presentar ahir la campanya Aire net, motor apagat. Per sensibilitzar tota la societat però, en especial, els transportistes, s’han editat un miler de passamans informatius que contenen un adhesiu per al vehicle on es recorda la importància d’apagar el motorsi es fan parades de  més d’un minut. Els comuns en faran la difusió a través dels agents de circulació que les entregaran a peu de carrer. Els objectius són millorar la qualitat de l’aire, reduir el soroll, impactar positivament sobre la salut i la qualitat de vida i propiciar l’estalvi energètic. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT