PUBLICITAT

Andorra la Vella

Hi haurà llei de reproducció assistida abans de final d’any

El tercer pagador s’aplicarà per a supòsits determinats i es prioritzarà els usuaris del metge referent

Per Mireia Aguilar

El ministre de Salut, Carles Àlvarez, durant un acte al Cedre, ahir.
El ministre de Salut, Carles Àlvarez, durant un acte al Cedre, ahir. | Maricel Blanch
El ministre de Salut, Carles Àlvarez, va assegurar ahir que la Llei de reproducció  assistida s’aprovarà abans que acabi el 2017. «Falten dos o tres temes per concretar i, en breu, presentarem el projecte al Govern per a que el valori i entri al Consell», va explicar en el marc d’una visita al centre sociosanitari El Cedre, a Santa Coloma.
 
L’aprovació d’aquesta llei obrirà la possibilitat que operin al Principat clíniques com l’Institut Marquès de reproducció assistida que ja ha manifestat la seva voluntat de fer-ho en repetides ocasions. El ministre ha dit que la llei «serà perfectament homologable a la dels nostres veïns» i, per tant, és d’esperar que la cartera de serveis que aquestes clíniques ofereixin al Principat sigui igualment similar. 
 
En referència a la polèmica pel suposat conservadorisme del redactor de la llei, el professor Federico de Montalvo, Carles Àlvarez va expressar: «Treballa a l’Icade [Institut Catòlic d’Administració i Direcció d’Empreses], no hi ha res a dir. Es tracta d’una llei adaptada al nostre marc, compatible i assimilable pel nostre entorn», va aclarir.
 
 Tot i que més tard va afegir que Montalvo «treballa al comitè d’ètica d’Espanya i de la Unesco, és una persona molt entesa que aporta valor afegit a la llei». 
En referència a la reforma sanitària, el ministre Àlvarez va treure ferro «al retard constant que se’ns expressa» i va afirmar: «La reforma fa temps que ha començat i s’està implementant a poc a poc. El que passa és que la part més visible, la que afecta a l’usuari amb temes com el metge referent o el tercer pagador, encara no es pot començar a implementar», va dir. 
 
Segons Àlvarez, un punt d’inflexió important per a la reforma sanitària serà l’aprovació de la Llei de drets i deures del pacient, «a partir d’aquí, totes les reformes es començaran a aplicar gradualment». 
 
Un dels temes que més interès desperta entre els ciutadans és la fórmula d’aplicació del tercer pagador. Àlvarez va explicar que s’aplicarà a «determinats supòsits i no a col·lectius» i que dependrà en bona mesura de l’ús del metge referent. És a dir, aquells pacients que segueixin el circuit del metge referent, en lloc d’anar directament a un especialista, tindrien més opcions per gaudir del tercer pagador, segons va avançar el ministre. 
 
 El titular de la cartera de Salut va aprofitar la visita al centre sociosanitari El Cedre per parlar també de l’esforç que s’està fent per a que els professionals de l’atenció sanitària tinguin torns de feina adequats per conciliar millor la vida privada i professional.
 
En la mateixa línia s’ha reforçat el personal dels torns, especialment el nocturn, per afavorir una rotació de personal més fluïda que garanteixi el benestar de pacients i professionals. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT