PUBLICITAT

Andorra la Vella

Compromís per elaborar un estudi que determini el cost real de vida

El Consell General analitzarà les causes de la sinistralitat laboral i la situació de les pensions

Per LÍDIA RAVENTÓS

| MARICEL BLANCH
El Consell General es va comprometre ahir a elaborar un estudi que determini de manera objectiva quin és el cost de vida a Andorra en un termini màxim de 10 mesos. La iniciativa, de la mà del Partit Socialdemòcrata (PS) i aprovada per unanimitat, té com a objectiu determinar quin hauria de ser el salari mínim que ha de garantir un nivell de vida digne al Principat, així com «ser una referència per a la correcta implementació de polítiques socials reals i efectives».

Aquesta és una de les propostes presentades durant la tercera i última jornada del Debat d’Orientació Política que, com ja s’havia evidenciat des de dimecres, va ser menys intensa del que s’esperava. De fet, finalment només es van presentar sis propostes de resolució –Demòcrates per Andorra (DA) i Socialdemocràcia i Progrés (SDP) no en van presentar cap–, de les quals se’n van aprovar un total de cinc, desestimant només la petició del PS de cancel·lar l’edifici The Cloud.

També de caràcter social van ser les dues iniciatives presentades per la consellera independent, Sílvia Bonet, que van ser aprovades gràcies al suport del grup demòcrata i el liberal. Bonet va posar sobre la taula la possibilitat de fer un estudi «exhaustiu» en el qual s’analitzin les causes que provoquen la sinistralitat laboral amb l’objectiu de poder fer un Pla d’acció per disminuir-ne els casos. Així mateix, va proposar crear una taula de treball amb el Govern, el Consell General i la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) per disminuir el risc de dèficit de la branca de jubilació i al mateix temps garantir la sostenibilitat i l’eficàcia del sistema de pensions.

Les abstencions del PS i SDP / En aquest darrer cas, tant el PS com SDP van decidir abstenir-se argumentant el canvi de text que la majoria taronja va exigir per tal de donar suport a la iniciativa. Així, en un inici el text incloïa que l’objectiu era tenir una «pensió digna» i s’acompanyava d’un seguit de xifres per evidenciar la situació actual. En aquest sentit, quedava per escrit, per exemple, que «un 84% de les pensions estan per sota del salari mínim».

Eliminar aquesta part del text va rebre moltes crítiques per part dels socialdemòcrates i progressistes que van deixar clar que «eliminar el paràgraf que mostra la realitat del nostre país no fa que canviï». Segons va sentenciar López, «és molt significatiu que s’elimini el paràgraf que ha de garantir un mínim de dignitat a la població».
Per part seva, el conseller d’SDP, Víctor Naudi, va afegir que és «escèptic» a l’hora de pensar que el Govern de Toni Martí «farà ara el que no ha fet en tot el que porta de legislatura». Per això, «tot i compartir el fons» de les dues propostes va preferir abstenir-se en la votació.

The Cloud segueix endavant / Una de les propostes més clares i contundents va ser també presentada pel PS demanant la cancel·lació del projecte de l’edifici The Cloud i l’habilitació del solar en una plaça o zona verda pública. DA i Liberals van tombar la proposta, que va rebre el suport d’SDP i de Bonet.

En l’escrit presentat, els socialdemòcrates posaven de relleu la «indefinició del projecte» i el «retard en la construcció», tot remarcant l’elevat pressupost destinat al projecte. Una indefinició que ja va ser criticada pels grups en la sessió de dijous tot lamentant que el discurs del primer dia del cap de Govern no donés cap detall sobre l’estat de la qüestió de la futura infraestructura.

Les propostes liberals / El Grup Parlamentari Liberal també va presentar dues propostes que van rebre el suport de tots els grups parlamentaris. En primer lloc, el conseller general Carles Naudi va instar el Govern a modificar la Llei de sostenibilitat de les finances públiques, coneguda com la regla d’or, abans del debat del pressupost per al 2018 amb la finalitat de complir amb les recomanacions del Tribunal de Comptes sobre la diferència entre els conceptes de deute i endeutament.

La mateixa demanda incloïa que l’Executiu, juntament amb els comuns, presentin una modificació de la Llei de finances comunals abans que acabi la legislatura.
Finalment, Naudi també va instar el Govern a presentar un projecte que doni ús i valor a la casa Parramon de la Massana abans del 2018, ja que la instal·lació porta tancada des de fa cinc anys. 
PUBLICITAT
PUBLICITAT