PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Un ambaixador mexicà, acusat d’ocultar a Andorra diners d’un despatx d’advocats

Els comptes sospitosos haurien estat operatius durant tres anys

Per EL PERIÒDIC

Francisco Agustín Arroyo Vieyra
Francisco Agustín Arroyo Vieyra | EL PERIÒDIC
L’ambaixador de Mèxic a l’Uruguai, Francisco Agustín Arroyo Vieyra, va ocultar durant tres anys més d’un milió d’euros a un compte privat de BPA, segons va publicar ahir el diari espanyol El País. L’equip d’investigació del rotatiu ha tingut accés a documents de BPA que demostrarien que els ingressos a nom del polític procedien d’un despatx d’advocats mexicà. 
 
En declaracions a El País, Arroyo ha qualificat «d’error» el cobrament dels fons a Andorra i ha assegurat que va regularitzar la seva situació amb la hisenda mexicana a posteriori.
 
Clients amb càrrecs públics/El diari espanyol detalla que les actes internes de BPA recullen l’operació d’Arroyo com a «sol·licitud d’obertura de comptes persones políticament exposades», per referir-se a càrrecs públics. Tot i les reserves que segons El País BPA va tenir abans d’obrir el compte per ser un veterà i conegut polític del PRI, es va acabar efectuant l’obertura. 
 
Al 2013, Arroyo Vieyra presidia la Cambra de Diputats de Mèxic i en aquell moment va contractar assessories per adjudicació directa. Una part dels diners van anar a parar a la consultora Salinas y Asociados. Els diners que va rebre Arroyo a Andorra tenien origen a la mateixa consultoria, tot i que Arroyo nega cap relació amb les adjudicacions, sempre segons El País
 
El diplomàtic ha justificat al diari espanyol la seva decisió d’obrir un compte a Andorra així: «Hi havia un promotor de BPA que ens va enganyar amb aquest assumpte. Era lícit però va ser un error. No ho tornaria a fer». 
 
Amb anterioritat, Arroyo va negar al diari madrileny cap «error» i va assegurar que es tractava de pagaments legítims d’honoraris del seu propi despatx d’advocats ja que també exercia com a privat al 2013, segons va explicar.
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT