PUBLICITAT

Andorra la Vella

Pintat vol participar de l’acord amb Europa però amb independència

Els liberals proposen ser observadors actius sense signar el pacte d’Estat per no perdre autonomia

Per LÍDIA RAVENTÓS

El cap de Govern, Toni Martí, conversa amb els liberals Costa, Gallardo i Pintat, ahir.
El cap de Govern, Toni Martí, conversa amb els liberals Costa, Gallardo i Pintat, ahir. | MARICEL BLANCH
El principal partit de l’oposició apropa distàncies amb el Govern amb l’objectiu de tractar un dels temes més importants de la legislatura: l’Acord d’Associació amb la Unió Europea. El president del Grup Parlamentari Liberal, Josep Pintat, va anunciar ahir durant el seu discurs en el que va ser el segon dia del Debat d’Orientació Política que volen ser «observadors actius» de les negociacions tot i seguir sense formar part del pacte d’Estat. Dit d’una altra manera, Pintat proposa participar del debat i tenir accés i coneixement dels passos que s’estan seguint sense signar el document jurídic per entrar al pacte d’Estat que restaria independència a la formació, ja que els obligaria a acceptar públicament les conclusions que es consensuessin a dins.

Perquè aquesta nova fórmula de col·laboració funcioni, va apuntar, és necessari un «codi de conducta o ètic de transparència i col·laboració mútua» que estableixi una sèrie de principis sobre la gestió i la conducta a la qual totes les parts han acordat complir amb l’objectiu de «poder intercanviar informació i idees sense comprometre el contingut dels programes de cada part».

El canvi de posicionament liberal, que fins ara no ha participat de les negociacions i ha sigut molt crític amb el Govern per haver trepitjat unes línies vermelles, a parer seu, intocables, es deu a la importància de «defensar els interessos d’Andorra» davant d’Europa i respon a una voluntat «d’enfortir la negociació per part d’Andorra i donar visió d’unitat».

les crítiques / Més enllà de la proposta del president liberal que va ser celebrada pel cap de Govern, el debat d’ahir es va centrar en les crítiques dels grups parlamentaris per les reformes que l’Executiu taronja encara té per acabar. D’entre totes, van centrar gran part de les intervencions la reforma sanitària, les pensions de jubilació, els salaris i les condicions laborals, l’obertura econòmica i el futur d’infraestructures com el The Cloud.

Així, tots els grups de l’oposició van lamentar que Martí no dediqués «ni un minut» a parlar sobre el problema de les pensions de jubilació. «Què ens proposa el Govern de DA en matèria de pensions? Res», va sentenciar el líder socialdemòcrata, Pere López. I, seguint amb la seva intervenció va recordar que de les 43 propostes de resolució aprovades pel ple del Consell General només són actualment una realitat un total d’11. Una afirmació a la qual Martí va respondre indicant que moltes de les altres estan en tràmit parlamentari.

També la reforma sanitària va centrar part dels discursos. En aquest sentit, els consellers van remarcar que està «encallada» i, a tall d’exemple, la consellera independent, Sílvia Bonet, va subratllar que «des del 2012 s’ha dit en tots els debats que la famosa cartera de serveis està a punt d’estar acabada». En resposta, el líder de l’Executiu va anunciar que elaborarà un calendari en el qual quedin ben detallats els propers passos a seguir en matèria sanitària degudament calendaritzats.

La situació econòmica, els salaris i el Codi de relacions laborals que prepara DA també van tenir un paper rellevant. En aquesta línia, el conseller de Socialdemocràcia i Progrés (SDP), Víctor Naudi, va criticar fortament que el Govern «miri cap a una altra banda» mentre «encara hi ha persones que ho estan passant malament amb sous que baixen». Una crítica que també va compartir López afirmant que «hi ha salaris baixos i insuficients per una vida digna i amb una expectativa d’empitjorar amb la reforma laboral neoliberal que volen portar a terme». Per això, el socialdemòcrata va avançar que una de les propostes que avui posaran sobre la taula és la demanda d’un informe que determini el cost real de vida a Andorra.

D’altra banda, l’oposició en bloc es va mostrar preocupada per «una obertura econòmica que no dona els resultats esperats». Així, es va recordar que la falta de legislació en alguns termes ha fet frenar projectes com el de l’Institut Marquès o l’Institut Baselga, interessats en instal·lar-se al Principat.

Finalment, els dubtes sobre la construcció del The Cloud també van arribar al Consell General. Els grups parlamentaris van lamentar la manca d’informació que s’està donant sobre l’estat en què es troba un projecte de tan gran envergadura. En aquest sentit, López va demanar a Martí que «si no tenen clar que posar-hi a dins no ho facin i construeixin una plaça». 
PUBLICITAT
PUBLICITAT