PUBLICITAT

Andorra la Vella

La Cambra demana una fiscalitat més competitiva per als negocis

En general, els diferents indicadors de l’economia andorrana continuen la tendència positiva

Per Mireia Aguilar

El cap de Govern, Antoni Martí, i el president de la Cambra de Comerç, Marc Pantebre, a la presentació de l’informe econòmic ahir.
El cap de Govern, Antoni Martí, i el president de la Cambra de Comerç, Marc Pantebre, a la presentació de l’informe econòmic ahir. | Maricel Blanch
«Una fiscalitat competitiva ha de ser una aposta estratègica, juntament amb la seguretat jurídica, la qualitat de les infraestructures i els serveis bàsics per facilitar els negocis», va dir ahir el president de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis, Marc Pantebre, durant la presentació de l’Informe econòmic 2016, en referència a l’increment de la pressió fiscal dels darrers anys.
 
Pantebre va deixar clar davant del cap de Govern, Antoni Martí, també ponent de la presentació, el neguit dels empresaris andorrans per l’augment de la pressió fiscal durant el 2016 de «quasi dos punts, fins al 25,3% del PIB, xifra que estableix un nou màxim històric i que contrasta amb el 18% que hi havia l’any 2009», va detallar. Tot i així, va reconèixer que la pressió és «inferior al 39,9% de la mitjana europea o al nivell de França, amb un 47,9%, o d’Espanya, amb un 34,6%.
 
Les referències als països veïns van continuar ja que gràcies al creixement de les seves economies, Andorra ha millorat els seus indicadors i preveu que la tendència segueixi el 2017, principalment de la mà del turisme. 
 
Més en detall, el pols de la recuperació andorrana es constata especialment en els increments de «les importacions sense carburants (7,5%), visitants (2,6%) i ocupació (1,9%). També va ser significatiu el dinamisme de les matriculacions de turismes amb un augment del 10,5% i del nombre d’establiments inscrits al Registre de Comerç i Indústria, que van augmentar el 5,6%», va explicar Pantebre. 
 
Una altra de les preocupacions de la Cambra per al creixement andorrà és la simplificació i agilització administrativa. En aquest sentit, demanen la creació d’una «finestreta única empresarial com a punt de referència dels emprenedors i empresaris» i que, a més, s’habilitin més tràmits electrònicament. 
 
En aquest sentit, Martí ha confirmat la necessitat de «modernitzar el sector públic» i «reduir la burocràcia» durant el seu discurs. 
 
Des del punt de vista del cap de Govern, un gran problema per a Andorra és l’escassa diversificació de la seva activitat econòmica i «cal assumir la situació immediatament i superar les nostres febleses», va dir. Per aconseguir-ho «cal obrir-se al món i continuar amb els processos d’homologació», va concloure en referència a l’Acord d’Associació amb la UE  i dels projectes d’associació amb l’FMI.
 
De fet, les dades constaten que fins a l’abril del 2017 s’han rebut 277 sol·licituds d’inversió estrangera, de les quals se n’han formalitzat 211.
 
Quant a infraestructures, la Cambra considera urgent desencallar els projectes de l’heliport nacional i l’aeroport de la Seu. També valora els avenços dels túnels de les  Dos Valires, la desviació de Sant Julià de Lòria i la nova estació d’autobusos. Martí, però, va afirmar que no era «de rebut» que l’estació no tingui «marquesines informatitzades quan el país rep vuit milions de visitants anualment».

Construcció: creix després de deu anys
Tot i que les xifres són modestes, el sector de la construcció va contribuir el 2016 positivament a l’economia nacional per primera vegada en una dècada. Les empreses van augmentar un 1,9% i el salari mitjà del sector un 1,5%. No obstant, l’ocupació a la construcció només va representar el 41%de la que hi havia hagut el 2006 i la inversió pública va caure. 
 
De cara a 2017, la Cambra és positiva respecte el sector ja que fins al maig havia experimentat un increment de l’ocupació del 2,5% i un augment de les importacions de materials de construcció  del 2,8%. 

Tabac: moratòria per reconvertir el sector
El 2016 es va produir un increment del nombre d’assalariats del 4,5% en un context en què la superfície agrària útil i la collita de tabac també han crescut (0,9% i 0,6%, respectivament). El pes del cultiu del tabac i el seu comerç segueix sent cabdal pel país, motiu pel que la Cambra demana mantenir un termini transitori suficientment llarg fora de la unió duanera que s’està negociant.
 
Així es permetria la reconversió del sector i la diversificació econòmica necessària per reduir -ne la dependència dels ingressos.

Serveis: el turisme com a locomotora
El sector més dinàmic durant el 2016 va seguir sent el dels serveis gràcies al turisme i el comerç. Els turistes van augmentar en un 6,3% i van afavorir el creixement de les vendes comercials. A més, la temporada d’esquí va ser la millor dels últims 11 anys, amb dos milions i mig de dies d’esquí venuts. 
 
Per al 2017 es manté l’optimisme ja que fins al maig el nombre de visitants havia augmentat un 3,1% respecte l’any anterior. No obstant, la Cambra es mostra preocupada per la dissolució de la societat a càrrec de la marca Grandvalira.  

Subsector financer: baixen els beneficis
mb un descens dels beneficis per tercer any consecutiu (-7%), el subsector financer va ser l’única branca dels serveis que va registrar una evolució negativa durant el 2016.
 
La feblesa de l’activitat s’ha constatat en una reducció de la inversió creditícia neta (-0,4%) i dels dipòsits (-2%) i també en una retallada de l’ocupació en el conjunt del sector financer i assegurador (-0,7%). 
 
No obstant, des de la Cambra s’ha destacat que cal posar les xifres en el context de la intervenció de BPA. Actualment, el sector es troba immers en un procés de reorganització. 

Indústria: confiança en l’evolució del 2017
Per a la indústria i la manufactura, al 2016 l’evolució va continuar sent negativa, tot i que va frenar el ritme de caiguda de l’activitat respecte a l’any anterior. Les empreses van caure un 0,7% i es va moderar la contractació i el consum energètic. 
 
L’enquesta de la Cambra de comerç per al 2017 mostra com el sector espera recuperar un saldo positiu el segon semestre de l’any, després de gairebé 12 anys consecutius de xifres negatives. Dels establiments existents el 2016, els que tenen major presència són els editors i les arts gràfiques.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT