PUBLICITAT

SANT JULIÀ DE LÒRIA

El voltor trobat al Pas de la Casa ja vola en llibertat

L’animal va trigar més d’una hora en agafar confiança i enlairar-se

Per EL PERIÒDIC

El voltor s’enlaira, ahir a la zona del Pic Negre (Sant Julià de Lòria).
El voltor s’enlaira, ahir a la zona del Pic Negre (Sant Julià de Lòria). | MARICEL BLANCH
El voltor trobat fa dues setmanes al Pas de la Casa amb dificultats per volar va estar alliberat ahir, a la zona del lauredià Pic Negre, després d’un exitós procés de recuperació. L’hora de l’alliberament va estar seleccionada amb cura, a mig matí, perquè l’aire és més calent i facilita el vol. Tot i així, els tècnics del Centre de recuperació de fauna i els banders van haver d’esperar més d’una hora fins que, a les 12 del migdia, el voltor es va trobar finalment amb la confiança suficient per aixecar vol i afegir-se a la ruta d’un grup d’exemplars de la seva espècie.

El d’aquest voltor no és pas un cas aïllat. L’augment d’exemplars d’aquestes aus rapinyaires al Pirineu els darrers anys ha obligat el Centre de recuperació de fauna a atendre aquelles que s’han topat amb algun problema; com que abandonen massa aviat el niu o que tenen problemes per volar i buscar aliment i són localitzats en zones urbanes, com el del Pas de la Casa. Va estar trobat i traslladat a un veterinari pels agents de circulació de la localitat, per avisar seguidament a la Unitat de fauna. Un cop es va comprovar que l’animal no estava ferit, van intentar fer-lo volar i retornar-lo al seu hàbitat, però va retornar a la carretera. Llavors es va decidir confinar l’animal al Centre de recuperació de fauna per alimentar-lo i que guanyés pes i forces per tornar a volar.

L’exemplar és jove, com la majoria de voltors que acaben sent atesos al Centre, concretament ha nascut aquest mateix any d’una de les tres o quatre parelles que es té constància que nidifiquen al Principat. És complicat comptabilitzar la quantitat de voltors que hi ha al país perquè, tal com assegura el cap de la Unitat de fauna del departament de Medi Ambient, Jordi Solà, aquests poden recórrer tot el Pirineu en un sol dia, informa l’ANA.

El Centre de recuperació de fauna, situat a la localitat de Santa Coloma, atén anualment entre 200 i 230 animals. Però els que més abunden al centre no són voltors precisament, sinó cabirols i a més atropellats, sobretot durant l’hivern que és quan la neu els fa descendir. La majoria d’aquests exemplars acaben morint o sent sacrificats, tot i que actualment tenen dues cries de cabirol que es van recuperar al mes de maig i que han estat alimentant. Les previsions són positives: d’aquí a un mes podran retornar al medi natural.

Fins a una trentena de cabirols atropellats són atesos cada any al Centre de recuperació, sobretot per incidents a les parròquies altes, i especialment a Canillo. L’increment d’aquests casos és directament proporcional a l’augment d’exemplars d’aquesta espècie al Pirineu durant els darrers anys, però existeixen mètodes per evitar aquest tipus d’accidents. Algunes de les mesures són l’habilitació de passos de fauna a les carreteres, com ara els túnels per sota la calçada o el tancament d’algunes zones per evitar que arribin a les vies.

A més, al centre atenen altres animals com esparvers, lloros, eriçons, tot tipus de rapinyaires perquè topen amb vidres d’edificis i polls d’orenetes o falciots que cauen del niu.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT