PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Un veí de Canillo, heroi a la platja

El jove va rescatar tres persones que s’estaven banyant a Capellans, a la costa de Tarragona

Per NÚRIA SEGURA INSA

Nil Magrinyà. que el passat dissabte va salvar tres persones de morir ofegades.
Nil Magrinyà. que el passat dissabte va salvar tres persones de morir ofegades. | EL PERIÒDIC
Nil Magrinyà es va convertir sense voler en un heroi anònim el passat  dissabte a la platja de Capellans, a Tarragona.
El jove, veí de Canillo i de 29 anys, va anar a les 19.30 hores a la platja amb la seva parella. Magrinyà va explicar que quan estava allà, la seva parella el va advertir que hi havia tres persones que s’estaven ofegant. «Van anar a banyar-se i el corrent els va arrossegar cap a dins», relata el jove a EL PERIÒDIC. Com que era tard, a la platja no quedava cap socorrista o servei d’emergència. Per això, Magrinyà no s’ho va pensar dues vegades i va llençar-se a l’aigua per ajudar els banyistes.

 Primer va rescatar un noi, que tindria al voltant de 12 anys, i després una noia. En els dos casos, va anar nedant fins on eren i, un cop allà, els va agafar pel cos i els va portar fins a la costa, on hi havia la seva parella esperant.
Més complicat, però, va ser rescatar el tercer implicat. Aquest home, que era un adult, estava molt endins i la mar l’havia arrossegat fins a la zona propera a les roques. A més, havia empassat molta aigua i no parava de vomitar. «També semblava que estava en un estat de pànic», explica Magrinyà.  

Per això, va veure que no podria portar-lo fins a la platja com havia fet amb els altres dos banyistes. Per aquest motiu, va decidir anar fins a la zona on hi havia un penya-segat i, allà, va buscar una roca on poguessin restar els dos fins que arribessin els equips d’emergència. «En condicions normals, podria haver arribat a la platja caminant per les pedres, però arran de la mar, que estava agitada, i que l’home estava marejat, no podia fer-ho», puntualitza l’heroi.

Mentre Magrinyà va saltar a la mar, la seva parella va anar a alertar els serveis d’emergències. Primer va anar-hi una embarcació de Salvament Marítim, però no es va poder apropar fins a on estaven perquè l’aigua estava moguda. Per això, el jove  no es va atrevir a desplaçar-se fins al vaixell amb l’altre home en braços. «L’aigua estava molt moguda i no estàvem per entrar, sinó per sortir. A ningú li hauria passat pel cap tornar a entrar al mar», exposa.

Després de minuts d’espera, va arribar una dotació de bombers. Un moment que es va fer etern. «No sé si van ser deu minuts o més, però a mi se’m van fer molt llargs», narra el jove.

Finalment, van arribar els bombers, que  van posar una passarel·la, amb unes escales, a través de la qual van poder sortir els dos banyistes. Un cop van arribar a la platja, l’afectat va ser traslladat amb una ambulància a l’hospital. Les altres dues víctimes, van ser ateses a la platja.

Ara, tot plegat ha quedat amb un ensurt que, per a Magrinyà, es tradueix amb quatre esgarrapades a la cama produïdes pel frec amb les roques, en el moment que estava esperant als bombers i amb l’home en braços.

Sense sentiment d’heroi

«No em sento un heroi, vaig fer el que havia de fer», diu humilment Magrinyà, que ha treballat en el servei de prevenció i seguretat de les pistes d’esquí. A més, té familiars que són bombers i ve d’una família d’alpinistes. «El meu pare va participar en l’expedició Catalans a l’Everest el 1982», ressalta orgullós. Així doncs, des de petit, ha anat sempre a la muntanya com a alpinista. Afirma que el primer llibre que va tenir, quan tenia set anys, és un sobre com actuar en cas d’emergència a la muntanya i com prevenir accidents.

Tot i que el medi és diferent, però, Magrinyà porta a la sang ajudar a les persones quan estan en perill. Per aquest motiu, no creu que hagi fet res extraordinari, tot i haver salvat tres vides.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT