PUBLICITAT

Les edificacions s'hauran de supeditar a l'eficiència energètica

  • La nova llei liberaliza el sector i permetrà instal.lar i vendre energia fotovoltaica
  • El poliesportiu d'Encamp, el Palau de Gel i el Sant Ermengol tindran plaques solars
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Vista aèria del Palau de Gel de Canillo, on s'aprecia l'espai on aniran les plaques. Foto: TONY LARA

El consens assolit a la reunió de la Taula de l'Energia celebrada ahir va permetre tancar el redactat definitiu del reglament energètic de l'edificació. Amb la nova normativa, qualsevol edifici de nova construcció s'haurà de supeditar a uns criteris d'eficiència i d'estalvi energètic. També les ampliacions i les reformes dels edificis ja existents es veuran afectades pel nou reglament.

Albert Moles, director general de Feda, va explicar que la normativa es divideix en 12 tipologies (edificis unifamiliars, plurifamiliars, administratius, escolars, hotels, etc.), i cadascuna d'elles tindrà límits específics, ja que "no es pot exigir el mateix a totes les construccions", va afirmar Moles. Els propietaris hauran de tenir en compte aspectes com els materials, les parets o les finestres a l'hora de construir o reformar, per tal que s'adaptin als criteris d'eficiència energètica marcats per la reglamentació. La voluntat és reduir les emissions de gasos, però també reduir la despesa econòmica. Moles va recordar que el preu de l'energia "continuarà pujant, fins i tot per sobre del cost de la vida".

Els dinou articles de les disposicions generals i els cinc annexos regulen quines han de ser les prestacions energètiques, així com també la instal.lació d'equips de producció de calor mitjançant la biomassa, la geotèrmia, l'energia solar i d'altres energies renovables.

LIBERALITZACIÓ DEL MERCAT
El treball per potenciar les energies renovables també es veurà plasmat en la futura llei de l'Energia, que segons Moles durant aquest mateix mes es tramitarà com a projecte de llei. La normativa contempla la liberalització del sector, en un principi en relació a l'energia fotovoltaica, que és l'energia renovable que és considera més vàlida tenint en compte les característiques del Principat. Feda, per tant, perdria el monopoli i "tothom podrà produir energia fotovoltaica i vendre-la posteriorment", va assegurar el màxim responsable de la parapública. Els preus de comercialització, però, no seran lliures sinó que es fixaran per decret. Durant els primers anys, i per incentivar-ne la comercialització, el Govern subvencionarà als propietaris que instal.lin plaques als seus edificis.

TRES PROJECTES PILOT
També amb l'objectiu d'incentivar aquesta energia ecològica la Taula de l'Energia va aprovar ahir la instal.lació de plaques fotovoltaiques a tres instal.lacions del país: el centre esportiu d'Encamp, el Palau de Gel de Canillo i el col.legi Sant Ermengol. Per a realitzar la prova pilot la parapública ha analitzat la idoneïtat de 107 edificis.

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT