PUBLICITAT

Andorra la Vella

Desacord amb què els agents de circulació siguin un cos nacional

Martí advoca per facilitar la mobilitat d’aquests professionals entre les diverses parròquies

Per Núria Segura Insa

Els agents i autoritats surten de missa de l’església de Sant Esteve a Andorra la Vella, ahir.
Els agents i autoritats surten de missa de l’església de Sant Esteve a Andorra la Vella, ahir. | MARICEL BLANCH
l cap de Govern, Toni Martí, creu que a la llarga els agents de circulació haurien de ser un cos nacional per tal de facilitar la mobilitat entre les diferents parròquies. Martí, després de l’acte de la dotzena diada dels agents de circulació, va manifestar ahir a EL PERIÒDIC que en un «estat petit com Andorra, que és un poble» i «independentment de la parròquia on es faci un servei públic, el que es farà en el futur és un gran cos nacional per utilitat». Amb això es vol afavorir la mobilitat dels agents entre les parròquies. Ara bé, el cap de Govern va destacar que és una «opinió molt personal» i un suggeriment que creu que «va en el sentit de modernitat», però va recordar que la decisió final la tenen els cònsols. 
 
En la mateixa línia es va expressar el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, que va destacar que «l’objectiu és que pugui ser un sol cos perquè el tema de la mobilitat de facto entre parròquies ja es fa, però no està escrit en cap llei i dona bon resultat».

En canvi, la presidenta de la Comissió Interparroquial i cònsol d’Escaldes-Engordany, Trini Marin, va destacar que el cos d’agents de circulació «ha de ser una competència totalment de la parròquia». Pensa semblant, la cònsol d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, que va expressar que podria ser un projecte de llarg termini, però que ara no és factible. «Encara estem lluny d’aquest cos (nacional) dels agents de circulació, les necessitats són diferents a cada parròquia», va defensar Marsol. Les dues cònsols van recordar que existeix una cooperació entre els diferents comuns i que, si una parròquia ho requereix, es mouen els agents de circulació cap allà. 

Ara mateix, sobre la taula hi ha una altra prioritat i és que els comuns estan debatin una reforma legislativa per a aquest cos. Marín va detallar que en l’última reunió de cònsols es va fer una proposta de la llei i ara els representants de les corporacions locals han de fer aportacions. Un cop estigui això tancat, es consultarà la proposta a un gabinet jurídic i, després, s’entrarà a tràmit parlamentari per configurar la llei. En la reunió amb els cònsols, va dir Marín, es va parlar de «la mobilitat i de l’assegurança complementària», entre d’altres coses.  
 
Reformes a Andorra la Vella / En un altre context, Marsol va anunciar ahir que la corporació local preveu modificar el reglament dels agents de circulació. «Modificarem el sistema de funcionament perquè hi hagi més agents al carrer, ara fan moltes feines d’oficina, de manteniment, que no són les seves feines», va puntualitzar. Un dels canvis serà limitar els dies festius dels agents quan hi ha més afluència turística. Marsol va exposar que esperen tenir aquest estiu les modificacions, per presentar-les als agents i que sigui una realitat a finals de l’any perquè entri en vigència l’1 de gener.

Una feina poc reconeguda / «Ens agradaria que ens reconegués més la gent, com a un policia», explica Jordi Soler, un agent de circulació que ahir va ser distingit perquè fa més de 25 anys que està en aquest cos. Amb orgull, explica que treballa des de fa 36 anys donant aquest servei. Va lamentar, però, que amb la crisi la feina s’ha complicat cada cop més. «Hi ha més tensions i llavors posar una sanció a una persona es complica», exposa. 

De fet, tant agents com autoritats van remarcar ahir durant la diada d’aquest cos, que és una tasca poc reconeguda. 
Jordi Gallardo, de Liberals d’Andorra (Ld’A), va exposar que la feina dels agents «sovint no és agraïda perquè és de servei al ciutadà», però  que és una labor important «per a la convivència» .
 
D’una manera similar es va expressar la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol. «No sempre és una feina reconeguda, però és necessària», va dir Marsol, que hi va afegir que els «agents estan al carrer per facilitar la vida de la resta».

Els agents de circulació van celebrar ahir la seva dotzena diada. Enguany es va distingir a cinc agents que porten més de 15 anys fent aquesta tasca, uns altres tres que desenvolupen la feina des de fa més de 20 anys. També es va reconèixer uns altres vuit agents que porten més de 25 anys al cos. A més, es va donar la benvinguda a cinc agents nous, tres dels quals exerciran a Escaldes-Engordany, un Encamp i un a Canillo.  

 

PUBLICITAT
PUBLICITAT