PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

Els centres comercials també hauran de fer recollida orgànica

Els grans magatzems seran declarats productors singulars

Per EL PERIÒDIC

Una dona compra en un centre comercial i utilitza una bossa reutilitzable.
Una dona compra en un centre comercial i utilitza una bossa reutilitzable. | TONY LARA
Els centres comercials de grans dimensions hauran de fer la recollida selectiva de matèria orgànica a partir de la tardor. El Govern aprovarà, abans de l’estiu, un decret que catalogarà els grans magatzems com a productors singulars i, per tant, a la classificació del paper, vidre i plàstic hauran de sumar la de la matèria orgànica. La ministra de Medi Ambient, Agricultura, i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, ho va revelar ahir durant la celebració de la Comissió Nacional de Residus (CNR).

Calvó va exposar les accions que es portaran a terme durant el 2017, amb la voluntat de fer un pla de xoc per augmentar la recollida selectiva, ja que l’objectiu del 2020 és aconseguir recuperar mil tones de matèria orgànica. Per poder aconseguir aquesta fita, de manera voluntària també es podran afegir productors del sector de l’hostaleria, segons ha informat l’ANA.

La licitació de la recollida i gestió de la matèria orgànica s’adjudicarà abans de l’estiu, igual que el decret, perquè es pugui posar en marxa durant la tardor.

La ministra Calvó també va aclarir que les mil tones no són suficients per poder construir una instal·lació de gestió de la matèria orgànica al país i, per tant, l’empresa adjudicatària s’encarregarà d’exportar-la durant la primera fase, tot i que a mesura que la recollida es vagi ampliant s’estudiarà la possibilitat d’implementar a Andorra un centre de tractament de matèria orgànica.

El decret que establirà els grans magatzems com a productors singulars a partir de la tardor afectarà, de moment, vuit centres comercials, i els que vagin més enllà en la recollida selectiva rebran un distintiu amb el qual el Govern reconeixerà l’esforç suplementari dels establiments amb una classificació de bronze, plata i or.

A més, per aconseguir l’objectiu marcat per al 2020, els productors del sector de l’hostaleria es podran afegir de manera voluntària a la recollida de matèria orgànica.

BOSSES DE PLÀSTIC / D’altra banda, Calvó també va parlar del preu de les bosses de plàstic que es va anunciar el mes de novembre passat, ja que encara no s’ha decidit la pujada exacta. La ministra va confirmar que no s’augmentarà fins als 20 cèntims com s’havia dit inicialment, i per compensar-ho s’estan treballant altres aspectes com la retolació de les bosses amb un missatge de prevenció de residus.

Després del 202, la previsió és que el Pla Nacional de Residus continuï amb nous objectius i accions, que es treballaran conjuntament entre el Govern i els set comuns, i tractarà temes com la possible implantació de la recollida selectiva de matèria orgànica entre la ciutadania.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT