PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

L’adaptació al marc legal ha endarrerit els entorns de protecció

Una desena d’esglésies i monuments estan a l’espera de la revisió

Per EL PERIÒDIC

L’entorn dels santuaris nou i vell de Meritxell.
L’entorn dels santuaris nou i vell de Meritxell. | SFGA
Els estudis dels entorns de protecció de béns d’interès cultural que es van adjudicar entre 2012 i 2013 s’estan revisant i adaptant a la modificació a l’actual marc legal, segons ha respost el Ministeri de Cultura, Joventut i Esports a la consellera socialdemòcrata Rosa Gili, que va presentar una pregunta escrita a Sindicatura sobre el Consell Assessor del Patrimoni Cultural. El Govern ha argumentat que l’aprovació de la Llei del 2014, de modificació de la Llei del 2003 del patrimoni cultural, introdueix canvis significatius en el plantejament de la delimitació dels entorns de protecció dels béns d’interès cultural i, per això, l’aprovació dels entorns s’ha endarrerit.

Des de l’aprovació de la Llei del 2003 s’han realitzat quatre avaluacions, i l’actual Consell Assessor ha decidit fer una avaluació anual i establir un model de document amb un plantejament descriptiu de les accions. També s’ha acordat encarregar una avaluació periòdica amb voluntat auditora que realitzarà una empresa externa cada tres anys, recull l’ANA a partir de la resposta publicada al Butlletí del Consell General de dijous passat.

Els entorns de protecció externalitzats entre el 2012 i el 2013, pendents de revisió i d’adaptació al marc legal, són els de les esglésies i monuments següents: Santa Maria i Sant Marc d’Encamp;  Sant Serni de Nagol; Sant Romà de les Bons i la Torre dels Moros; Sant Serni de Llorts; Sant Iscle i Santa Victòria de la Massana; Casa Rossell; Casa d’Areny-Plandolit, i Sant Corneli d’Ordino. Aquests s’estan revisant i adaptant a l’actual marc legal.

De tots aquestes, els entorns de protecció dels béns d’interès cultural que es troben en fase de publicació i en període d’al·legacions són els del santuari vell i el santuari nou de Meritxell, i el de l’església de Sant Marc i Santa Maria a Encamp. La resta estan en fase de revisió i de treball.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT