PUBLICITAT

El nombre d'assalariats cau un 3,3% al juny i se situa en 36.986

  • El descens es dóna en tots els sectors excepte educació, salut i administració
  • La massa salarial del mes va disminuir un 2,2% respecte el juny de l'any anterior
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Uns treballadors del sector de la construcció, en unes obres a Sant Julià. Foto: TONY LARA

El nombre d'assalariats al mes de juny es va situar en les 36.986 persones, una xifra que suposa una disminució del 3,3% respecte al mateix període de l'any passat. La davallada es va produir en tots els sectors excepte en administració, salut i educació, que va experimentar un creixement de l'1,5%. Així ho va fer públic ahir el Departament d'Estadística. De la seva banda, la massa salarial també va patir una disminució del 2,2% al mes de juny, mentre que el salari mitjà mensual va augmentar un 1,1% i es va situar en 1.991 euros.

Els sectors que més van reduir el nombre d'assalariats són construcció (-15,2%) i comerç (-2,9). En l'anàlisi de l'evolució de la massa salarial per sectors, Estadística va assenyalar que en el de la construcció es produeix la major davallada, d'un 16,7% respecte el juny de 2009. El segueix en disminucions el sector de l'hoteleria amb el 4,2%. En canvi, altres augmenten la seva massa salarial, com el sistema financer o els serveis.

El salari mitjà es va estabilitzar en alguns sectors, particularment en el d'hoteleria i turisme i agricultura i indústria. Estadística va posar de relleu que creix particularment en el comerç i en el sistema financer. En canvi, es va destacar una reducció de l'1,7% en el sector construcció i en administració, salut i educació. Aquestes xifres demostren la mala marxa de l'economia andorrana en general durant els últims mesos.

MITJANA ANUAL D'altra banda, calculant la mitjana dels últims dotze mesos per tal de treure l'efecte de l'estacionalitat de la dada, la mitjana d'assalariats va ser de 39.018 al juny 2010, un valor que representa una variació de -106 assalariats respecte el mes de maig de 2010.

En aquest sentit, Estadística va apuntar que la tendència és d'una reducció del 3,2% anual des del gener del 2009. El mes de març del 2007 es va obtenir el valor màxim històric amb 42.559 assalariats. A partir d'aquest mes es va canviar la tendència a l'alça i es va produir un descens continu del nombre d'assalariats.

EN DETALL
Finalment, en valors mitjans sobre dotze mesos, si es compara amb el mes de juny de l'any anterior, els sectors que van perdre més assalariats van ser construcció, hoteleria i turisme i també el de comerç.

El sector administració, salut i educació va ser l'únic en què el nombre d'assalariats va augmentar. En aquest període, la massa salarial mitjana de dotze mesos va baixar més als sectors de construcció i hoteleria i turisme. En canvi, va augmentar particularment al sistema financer i a administració, salut i educació. Pel que fa al salari mitjà, s'observa que augmenta a tots els sectors a excepció de la construcció, i particularment en sistema financer, amb el 3,8% més, uns 162 euros.

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT