PUBLICITAT

Andorra la Vella

Gouarré podrà tornar a exercir a Andorra

El Tribunal Superior falla a favor de la defensa després de la sentència d’Estrasburg

Per Marc Solanes

Miquel Bellera, advocat de Gouarré.
Miquel Bellera, advocat de Gouarré. | TONY LARA
El ginecòleg Gerard Gouarré podrà tornar a exercir, tal com va dictaminar ahir el Tribunal Superior després de fallar al seu favor el recurs interposat pel seu advocat a finals del passat mes de gener. El metge, que va ser jutjat a final dels anys 90, fou condemnat a una pena de cinc anys de presó i una inhabilitació de per vida, una sentència que la defensa va portar al Tribunal dels Drets Humans d’Estrasburg. Aquest, en considerar que no es pot inhabilitar algú per més temps del que dicta la condemna, va fallar en contra de l’Estat, a més d’obligar-lo a indemnitzat el ginecòleg amb una suma de gairebé 26.000 euros. Amb aquesta sentència, que va ser emesa fa tot just un any, la defensa va recórrer al Tribunal Superior d’Andorra, que ahir va ratificar el màxim òrgan judicial a nivell europeu. A partir d’ara, doncs, Gouarré podrà tornar a exercir com a ginecòleg, malgrat haver estat condemnat per abusos sexuals a les seves pacients. 
 
Nou codi penal / Aquesta inhabilitació en relació a la condemna aplicada és possible des de l’any 2005, quan es va implementar una nova legislació, la qual només permet que la inhabilitació sigui del mateix període que la condemna final de la persona jutjada. És a dir, que si un professional rep una condemna de deu anys de presó, només se’l pot inhabilitar per un període de temps màxim també de deu anys. Abans d’aquest any (moment en el que Gouarré va ser jutjat), un professional podria ser inhabilitat per tota la vida, independenment de la seva condemna, pel que l’aplicació d’aquest nou codi s’ha fet de forma retroactiva.
 
Miquel Bellera, advocat del ginecòleg, durant la defensa del cas a Estrasburg, va expressar que aquest havia estat condemnat a una pena de mort «a nivell personal i professional», titllant la sentència de «desproporcionada i injustificada». Durant la presentació del recurs tant el Ministeri Fiscal com el Col·legi de Metges van expressar la seva conformitat amb la revisió de la sentència. Tot i això, cal recordar que el col·lectiu de metges té la potestat de decidir si vol acceptar o no la incorporació d’un nou professional, un fet que s’hauria de veure com s’acaba resolent si, finalment, el Tribunal Superior emetés una sentència favorable a Gouarré.

20 mesos de presó condicional per abusos

El Tribunal de Corts va condemnar ahir a l’exagent penitenciari jutjat a mitjans del passat mes de desembre a 20 mesos de presó condicional i dos anys d’inhabilitació per exercir el càrrec per abusar de la mestra de català del centre i d’una reclusa que, en aquell moment, es trobava internada al centre. D’aquesta forma, doncs, el batlle va considerar que, tot i que la mestra s’hi va oposar, sí que es van produir tocaments, així com també abusos a una de les preses que, durant el judici, va ser acusada «d’inventar-se la seva versió dels fets» per part dels agents que van comparèixer com a testimonis, que van declarar tots a favor de l’ara exagent del centre. A més el psicòleg del centre va presentar un informe durant el judici en el qual va concloure que la presa tindria un trastorn de personalitat límit que la portaria a inventar «realitats paral·leles». L’exagent va ser, però, absolt del delicte menor d’amenaces de mort que la Fiscalia li imputava en relació a un dels presos, que no va comparèixer durant el judici per trobar-se fora del Principat. 
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT