PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Ha notat el terratrèmol?

El Cenma realitza una enquesta per constatar si s’han notat els moviments de terra de l’Alt Urgell

Per E. J. M.

El Centre d’estudis de la neu i de la muntanya d’Andorra (Cenma)  ha iniciat una enquesta sísmica per saber si la ciutadania del país ha notat els tremolors de terra que els dos últims dies han tingut lloc a l’Alt Urgell. Almenys un d’ells, l’ocorregut ahir al migdia, es va sentir al Principat.
 
A la pàgina web del Cenma hi consta el següent advertiment: «El terratrèmol de magnitud 3,3 d’aquest matí [ahir per al lector] a les 12.09 hores local, percebut sense danys a l’Alt Urgell, també es pot haver notat sense danys a Andorra. Des del Cenma de l’Institut d’Estudis Andorrans obrim una enquesta a la població per tal de saber si les persones han notat o no el terratrèmol, el que permetrà saber amb quina intensitat s’ha percebut el terratrèmol al país. Es convida a tothom a contestar a l’enquesta sísmica digital, tant si heu notat el terratrèmol com si no, ja que tota dada és important». Una persona que resideix a Nagol va notificar a EL PERIÒDIC que va notar la tremolor d’ahir al migdia.
 
Diversos sismes
 
De fet, des de la matinada de diumenge, dia 18, s’han succeït diversos terratrèmols amb epicentre a  la comarca de l’Alt Urgell. Els tres sismes de magnituds més grans han estat els següents: diumenge 19, a les 00.04 hores local, de magnitud 2,5; diumenge 19, a les 12.05 hores local, de magnitud 2.8, i dilluns 20, a les 12.09 hores local, de magnitud 3,3. 
L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) va informar, sobre el terratrèmol de 3,3, que l’epicentre va ser a prop de Noves de Segre, i que es va poder percebre especialment als nuclis dels municipis de les Valls d’Aguilar i de Montferrer i Castellbò i, en part, a les Valls de Valira, a més d’Andorra. L’ICGC també posa a disposició ciutadana un formulari per tal que es notifiqui percepcions o danys en cas que se n’hagi estat testimoni.
 
L’ICGC recorda que un terratrèmol de 3 graus en l’escala de Richter és «percebut parcialment», mentre que un de 2 graus és «poc percebut». En canvi, quan un moviment sísmic s’apropa o supera els 4 graus ja és «percebut àmpliament», especialment a l’interior d’edificis.
 
L’intensitat
 
L’escala de Richter no té límit i augmenta de manera exponencial segons el seu nivell. A partir d’un terratrèmol de 5 graus, els edificis «tremolen integralment», alhora que «les portes i finestres s’obren i es tanquen soles» i determinats objectes cauen. Al nivell 6, es produeixen «danys lleus» a les construccions. El nivell 7 ja es considera «nociu» i molts edificis pateixen danys, com, per exemple, esquerdes, mentre que els graus 8 i 9 provoquen la caiguda de columnes i esfondraments parcials o totals. 
A partir del nivell 11–afortundament, poc habitual– el sisme ja es considera «devastador». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT