PUBLICITAT

El full de ruta del Pressupost inclou un dèficit de 100 milions

  • Bartumeu afirma que amb el nou marc tributari es caminarà cap a l'equilibri
  • Nomen analitzarà les línies mestres i el 21 de setembre donarà una resposta
MARC RODRÍGUEZ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El cap de Govern, Jaume Bartumeu, i el ministre Pere López, ahir. Foto: ANA / D. P.

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, i el ministre d'Economia i Finances, Pere López, van explicar ahir a la tarda les línies generals del Pressupost per a l'exercici 2011, o el que és el mateix, el full de ruta amb el qual s'inicia la negociació amb el Grup Parlamentari ApC, amb la presència també a la taula de negociació del Grup Socialdemòcrata. De fet, Bartumeu i López van asseure's ahir amb el líder de la plataforma, Eusebi Nomen, i el president del grup que dona suport a Govern, Francesc Rodríguez. Com a principal dada, el Govern va exposar que el dèficit que crearan aquests comptes és de 105 milions d'euros.

Aquesta serà la conseqüència del desequilibri entre els 404 milions d'euros de despeses previstes i uns ingressos de només 229 milions, donat que l'equilibri pressupostari a què aspira el Govern socialdemòcrata no podrà arribar en un període d'entre tres i quatre anys, segons van explicar Bartumeu i López, fins que Andorra no disposi d'una reforma fiscal que permeti l'increment de les entrades. El desequilibri podria ser superior, segons van explicar, si no fos per decisions marcades a les línies mestres com ara la reducció del 5% de les despeses de funcionament respecte al Pressupost anterior en totes les partides excepte les relacionades amb la protecció social i la reactivació econòmica, cosa que obligarà a l'augment del capítol en uns 48 milions. A més, un altre dels compromisos significatius del full de ruta per a la negociació amb ApC és la congelació de les noves contractacions, fins al punt que únicament es produiran set noves incorporacions que, de fet, coincidiran amb el nombre de jubilacions.

LES DADES, A GRANS TRETS
La majoria de partides del full de ruta estan obertes a possibles canvis, amb l'excepció de l'endeutament, que segons Bartumeu "no dóna marge de negociació", un fet que va lligat amb el realisme que el Govern va propugnar a l'hora de preparar els no aprovats comptes per aquest exercici. Les despeses de personal previstes pugen fins als 96 milions d'euros, quatre més dels previstos per al 2010, mentre que en el capítol de despeses financeres, l'import també s'incrementa arribant als 25 milions.

En aquest sentit, l'Executiu va considerar unes despeses de finançament del deute actual i el dèficit del 2011 de 8,497 milions; sumades a les despeses resultants del túnel dels Dos Valires, la desviació de Sant Julià i la Concessió del Centre de Tractament de Residus. A més, les despeses que derivaran de l'emissió de deute públic i el finançament internacional arribarien als 6,097 milions, un fet que, en el capítol de l'estructura de finançament de les línies generals pressupostàries, vindria lligat a l'emissió de 260 milions de deute públic a quatre anys, amb venciment al 31 de desembre del 2013. El finançament aniria també suportat per 430 milions en pòlisses de crèdit amb venciments anuals.

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT