PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

Andorra i França cofinançen la millora de la RN20

Martí vol implicar les empreses andorranes perquè optin a les obres

Per EL PERIÒDIC

El cap de Govern, Toni Martí, i la prefecta de l’Arieja, Marie Lajus, en la reunió mantinguda ahir al Govern.
El cap de Govern, Toni Martí, i la prefecta de l’Arieja, Marie Lajus, en la reunió mantinguda ahir al Govern. | MARICEL BLANCH
Andorra i França cofinançaran el projecte de millora i d’embelliment de la RN20, la via que comunica els dos Estats pel Pas de la Casa.  El cap de Govern, Toni Martí, i el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, es van trobar ahir amb una delegació francesa encapçalada per la prefecta de l’Arieja, Marie Lajus, per parlar de la millora de la part sud de la RN20 durant els pròxims quatre anys.

El Govern va informar ahir que durant la trobada es van identificar les operacions prioritàries i es va acordar que el projecte sigui cofinançat, tot i que no es va detallar quina quantitat invertirà el Principat. El projecte és un compromís que va adquirir el primer ministre francès, Bernard Cazeneuve, en la trobada mantinguda amb Martí durant la inauguració de la desviació d’Acs, el passat mes de desembre. La reforma té un cost de 200 milions d’euros, el 50% dels quals seran assumits per l’Estat francès, mentre que la resta haurà d’anar a càrrec de la regió, el departament i d’Andorra.

En l’acte a Acs, el Govern francès va anunciar el seu compromís per dur a terme una acció global que inclou importants millores en la carretera nacional en el tram entre Tarascó i el túnel de Pimorent. La inversió de fins a 200 milions d’euros permetrien fer el desdoblament de Tarascó, estabilitzacions i eixamplaments en d’altres punts, l’habilitació de zones per a la col·locació de cadenes, i actuacions per reduir el risc de despreniments de rocs i d’allaus que donarien continuïtat a les accions que es faran en el marc del programa Poctefa, informa l’ANA.

Millora substancial / La trobada d’ahir va servir per començar a concretar el projecte, que suposarà una millora substancial de l’accés a Andorra des de França. Durant la reunió es va plantejar el calendari dels pròxims quatre anys, i es van identificar les operacions prioritàries i el seu cofinançament.  Martí va manifestar la voluntat del Govern d’implicar empreses andorranes en les diferents actuacions, per tal que puguin optar a la licitació de les obres. De la mateixa manera, el cap de Govern va demanar que les futures zones destinades a posar i treure cadenes estiguin degudament senyalitzades i delimitades per tal que els conductors n’estiguin informats.

Les dues delegacions van valorar de manera molt positiva la reunió d’ahir i les anteriors, i la perspectiva de treballar conjuntament en la creació de sinergies transfrontereres per aconseguir una gran millora en els accessos i la seguretat de la carretera que comunica els dos territoris.

A la reunió d’ahir també hi va assistir l’ambaixadora d’Andorra a França, Cristina Rodríguez; el conseller diplomàtic del prefecte de l’Occitània, Frédéric Basaguren; el director de la Dirso (Direction Interdépartementale des Routes du Sud-Ouest), Hubert Ferry-Wilczek, i l’ambaixadora de França a Andorra, Jocelyne Caballero.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT