PUBLICITAT

Andorra la Vella

Augmenten mig grau de mitjana les temperatures entre 1981 i 2010

La dada que conclou el Cenma-IEA es compara amb el trienni 1971-2000

Per El Periòdic

Ninyerola (UAB), i Trapero (Cenma-IEA), ahir a la presentació de l’atles.
Ninyerola (UAB), i Trapero (Cenma-IEA), ahir a la presentació de l’atles. | ANA / M. B.
El Centre d’Estudis de la Neu i de la Muntanya d’Andorra de l’Institut d’Estudis Andorrans (Cenma-IEA), en col·laboració amb la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), va presentar l’actualització del nou Atles climàtic digital d’Andorra (ACDA) que proporciona cartografia climàtica de referència al país en el període 1981-2010. Segons informa l’agència ANA, entre les conclusions més destacades, Miquel Ninyerola de la UAB, va explicar que si es compara aquest atles amb l’anterior, el que estudia el trentenni 1971-2000, les temperatures han augmentat una mitjana de mig grau i les precipitacions han disminuït una mitjana de 47 mil·límetres.
 
Des del Cenma, Laura Trapero va explicar que l’ACDA –que consta de 93 mapes climàtics– analitza les temperatures i precipitacions d’un període llarg de temps per estudiar la variabilitat i les tendències. Les variables representades són la temperatura de l’aire, la precipitació, la probabilitat de neu al sòl i la radiació solar global.
 
L’ACDA es pot consultar i descarregar de manera gratuïta al portal web www.acda.ad, per tant el converteix en més accessible i interoperable, ja que també permet interactuar amb altres fonts de dades.
 
PUBLICITAT
PUBLICITAT