PUBLICITAT

Les imatges de la vergonya

  • El reportatge gràfic que publica avui EL PERIÒDIC documenta la deixadesa que impera a l'interior de Radio Andorra El Govern no ha contestat el duríssim al.legat d'Alís
ANDRÉS LUENGO
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Andròmines Piano de l'estudi 1 del Roc de les Anelletes, i l'any del primer tancament de l'estació. Foto: LAYONER

Tones de pols i de brutícia, sostres que amenacen de caure, vidres trencats, mobles mig desballestats, maquinària històrica protegida dels elements amb una fina pel.lícula de plàstic i una inquietant, desoladora sensació general de deixadesa, d'abandonament i de caos. Aquest és el lamentable estat que presentava l'interior de Radio Andorra quan va ser visitat a final de l'any passat per l'autor del reportatge gràfic que il.lustra aquest article i publicades al blog lugaresdesconocidos.blogspot.com. Unes imatges que documenten la degradació que impera a l'edifici històric de l'emissora i que justifiquen les apocalíptiques declaracions del cònsol d'Encamp, Miquel Alís, que a mitjan agost definia l'immoble com "una pura ruïna en perill imminent". Alís es confessava consternat després de la inspecció de l'edifici realitzada en companyia de la ministra de Cultura, Susanna Vela; feia acte de contrició en admetre la culpa de tots els que els tres últims decennis --des de la clausura definitiva de Radio An- dorra, al 1984-- han exercit responsabilitats de govern, "començant pel Consell General i acabant pel Comú", i proposava un tour per les ruïnes de l'emissora als consellers generals que al juny van denegar el crèdit extraordinari per a les intervencions urgents que --òbviament-- l'edifici reclama.

Per cert: ni el Govern ni el Consell General han recollit el guant, i Radio Andorra continua un mes després la seva lenta però inexorable agonia. La veritat és que l'"aspecte deplorable" --en paraules una altra vegada d'Alís-- que denuncien les fotografies adjuntes explica també la repetida negativa del Ministeri de Cultura de deixar fotografiar l'interior de l'edifici, i posen en evidència les inexistents mesures de seguretat entorn d'un immoble que des del 2003 forma part del l'Inventari General de Patrimoni. I si el cònsol encampadà parla de "pura ruïna", qui va ser l'últim director de l'estació i l'encarregat de liquidar l'emissora, el periodista Gualbert Osorio, tampoc no es mossega la llengua: "L'edifici fa plorar; és perquè se'ns caigui a tots la cara de vergonya".

El piano, sí; el gong, ni rastre

El mateix Osorio exerceix de guia en aquest safari fotogràfic pel que queda de Radio Andorra, la històrica estació fundada per Jacques Trémoulet al 1939, que va fer arribar el nom del país als cinc continents als acords de la cèlebre sintonia "Aquí Radio Andorra, emisora del Principado de Andorra", i que va viure la seva edat d'or als anys 50, amb El concierto de los radioyentes i i locutores com ara Carmen del Monte i Lydia Linares. Per a Osorio, la imatge que encarna l'estat catatònic de l'edifici és la gran sala de transmissors: en primer terme, la taula del tècnic de guàrdia, i a la dreta, la primera emissora d'ona mitja de què va disposar l'estació: és aquesta la que una contumaç llegenda atribueix sense cap prova --insisteix-- a un regal del ministre de propaganda nazi, Joseph Goebbels, a Trémoulet. Al fons, a l'esquerra i cobertes també per un fi llençol de plàstic, les dependències amb les antigues làmpades rectificadores de mercuri per a les dues emissores d'ona curta que també es conserven a la sala, i que es controlaven des del despatx dels enginyers.

El mateix desordre impera al taller de reparacions i a la sala on rebia el senyal dels estudis escaldencs del Roc de les Anelletes. Una sala on encara es conserven una col.lecció de magnetòfons pleistocènics de cinta oberta i K-7, que contenien --diu Osorio-- programes musicals enllaunats per emetre en cas de tallada accidental del senyal. Precisament del magnífic estudi 1 del Roc de les Anelletes procedeix el piano de cua per a l'acompanyament en directe dels convidats que desfilaven per l'emissora: Mariano Machín, Luis Mariano, Antonio Molina, Juanito Valderrama, Carmen del Lirio... El piano, amb la resta de mobiliari del Roc de les Anelletes, es va traslladar a Encamp quan l'emissora va emmudir definitivament, l'abril del 1984. Per cert, del gong, ni rastre.

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT