PUBLICITAT

Malestar per la ubicació i els sorolls que genera la depuradora d'Anyós

  • Els veïns afectats, que han portat l'afer a la Batllia, demanen més actuació del Govern
  • Medi Ambient garanteix que el funcionament és el correcte tot i reconèixer certes disfuncions
CLARA GARNICA
LA MASSANA

Periodic
Vista general de la depuradora d'Anyós, ahir. Foto: TONY LARA

Els treballs iniciats ahir a l'Estació Depuradora d'Aigües Residuals d'Anyós (EDAR), per tal de limitar de dues a una les línies de tractament de l'aigua, han acabat d'encendre els ànims dels veïns pròxims a la instal.lació. Des de divendres passat han hagut de suportar l'anada i vinguda de màquines pesades pels voltants de la zona, afegit al soroll produït per l'extracció d'aigua de la línia que ha quedat inhabilitada. A més d'aquestes queixes, hi ha altres incidents succeïts les darreres setmanes, alguns dels quals han acabat amb una denúncia a la Batllia.

La cap d'Àrea de Gestió i Control Ambiental, Sílvia Calvó, va informar a aquest rotatiu que a causa d'estar en temporada baixa, s'ha optat per "optimitzar el funcionament i utilitzar una única línia de tractament". Pel que fa a la que no s'utilitza, "des d'ahir que s'està buidant amb una bomba d'aigua externa". Els treballs podrien allargar-se tota la setmana, va assegurar Calvó. També va informar que s'estan efectuant altres ajustaments, tot i que la cap d'Àrea va assegurar que la instal.lació, en marxa des de fa pocs mesos, "funciona correctament i segons el previst".

PROBLEMES AMB ELS DETECTORS
Els sorolls per l'extracció d'aigua, però, no han estat els primers que han patit els veïns de la zona. A l'agost van haver de trucar a la Policia de nit davant del fort soroll d'unes alarmes provinents de l'EDAR. "La Policia ens va dir que no podien fer-hi res, i per aquest motiu hem portat l'afer als nostres advocats", va explicar Agustí Lois, el portaveu del grup d'afectats, que inclou especialment veïns de la baixada del carrer de les Moles.

Calvo, per la seva part, va explicar que "es tracta d'unes alarmes que sonen quan detecten gasos i que per aquest motiu han de ser fortes". El problema és que "també s'encenen quan es produeixen talls de llum". La responsable de control ambiental va reconèixer que estan treballant per tal de resoldre el més aviat possible la situació.

La demanda interposada pels veïns amb relació a aquesta incidència se sumaria a les altres entrades a la Batllia pel mateix col.lectiu, i que asseguren que el procés d'instal.lació va "contra l'interès nacional". En el seu moment, i davant de la voluntat de l'anterior Executiu, fa dos anys, d'ampliar la instal.lació, van aconseguir reunir 200 firmes en contra del projecte. Actualment tenen tres causes a la Batllia contra el Govern. En una de les quals ja s'ha dictat sentència, "no va ser favorable, però vam presentar recurs i properament tindrem resolució", va explicar Lois. Els veïns també asseguren que la ubicació de la depuradora ha devaluat la zona i ha rebaixat el valor dels seus habitatges, i també temen possibles conseqüències futures a causa de males olors o incidències de funcionament.

El representant dels veïns va demanar més respostes per part del Govern. "Ens vam reunir amb el ministre de Medi Ambient, Vicenç Alay, ara farà un any i ens va prometre actuacions", va explicar Lois. Posteriorment van reunir-se amb el cap de Govern, Jaume Bartumeu, que "es va mostrar receptiu i va assumir que l'afer de la depuradora no havia anat com hauria d'haver anat, però no ha fet res per canviar-ho", va explicar Lois.

Cal tenir en compte que el Govern va procedir a reduir possibles males olors, motiu pel qual va haver d'assumir un cost extra de dos milions d'euros del cost global de l'obra, que s'ha elevat a 14 milions d'euros.

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT