PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La consulta de psicologia tindrà cobertura a la CASS l’any que ve

Una comissió a tres bandes elabora el Pla Nacional de Salut Mental, amb el Col·legi de Psicòlegs de convidat

Per Iván Moure

Òscar Fernández atén EL PERIÒDIC D’ANDORRA en una entrevista.
Òscar Fernández atén EL PERIÒDIC D’ANDORRA en una entrevista. | Tony Lara
En qüestió d’uns mesos, anar a visitar el psicòleg entrarà per la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS). El president del Col·legi de Psicòlegs, Òscar Fernández, ha detallat que «ja s’està treballant en elaborar les línies mestres» i que això serà una realitat «al llarg del 2017». Amb tot, encara no se sap és quan entrarà en vigor el canvi, tot i que Fernández assegura que ja ha mantingut un parell de trobades amb el responsable de la cartera de Salut, Carles Álvarez Marfany, que li ha transmès que no es tracta d’una prioritat immediata per al Govern, però sí de la voluntat de complir a curt termini amb una demanda que el gremi de psicòlegs defensa des de fa més de vint anys. 
 
El president del Col·legi considera que mai és tard per aconseguir tot allò vital per a la ciutadania: «És un gran pas per a nosaltres, però, sobretot, una gran notícia per a la societat andorrana. Hi ha limitacions importants del pressupost públic i els psicòlegs som alguns dels que estem pagant les conseqüències, però es tracta que passem a ser un sector professional més de la cartera de salut, com anar al metge de capçalera, al dentista, al ginecòleg, al fisioterapeuta o al psiquiatra.
 
COMISSIÓ DE SALUT MENTAL / Que la visita al psicòleg estigui coberta per la CASS va per bon camí ja que s’ha creat una comissió entre la CASS, el Ministeri de Salut i el departament de Salut Mental de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, amb el Col·legi de Psicòlegs com a convidat, per dissenyar les línies mestres del Pla Nacional de Salut Mental que s’ha d’elaborar. «Estem a l’espera que es convoqui la primera reunió. No sabem si hi tindrem veu i vot, però ja ens agrada que se’ns tingui en compte i que siguem part activa», agraeix Fernández. 
 
De moment, els psicòlegs ja han fet algunes demandes de punts que es consideren indispensables, però en tot cas «tampoc no volem marcar molt el terreny», assegura el president dels especialistes en salut mental; «el més important és poder crear una base i després anar millorant-la i desenvolupant-la», afegeix.
 
Actualment, la consulta al psicòleg entra per la CASS si es fa al departament de Salut Mental de l’Hospital, que té un equip de psicòlegs, i, per tant, la gran majoria de la ciutadania, com és obvi des del punt de vista econòmic, vol anar allà. Això fa que els psicòlegs no tinguin tota la clientela que voldrien. Fernández afirma que s’han mantingut converses entre els dos estaments «amb l’objectiu de millorar la qualitat del servei» i tenen punts de vista molt semblants respecte a la manera de coordinar-se: «La derivació hauria de ser més assídua, i així ho veiem les dues parts. Els casos greus s’haurien de tractar a l’Hospital i els més lleus, a les consultes dels psicòlegs. De fet, a grans trets, això és el que vindrà a distingir el Pla Nacional de Salut Mental», ha avançat.
 
Actualment són 105 els psicòlegs col·legiats que hi ha al Principat, dels quans 40 tenen consulta pròpia i són els que reclamen que les consultis entrin per la CASS  perquè, segons Fernández, «tots tenim daltabaixos a la vida i això afecta la nostra salut mental». Moltes vegades, la solució a aquests problemes eventuals passa per visitar el psicòleg. No cal tenir trastorns o problemes crònics a nivell mental, premissa que no tots els ciutadans entenen, i que juntament amb el fet d’haver de pagar la tarifa íntegra, i no el 25% com usualment es fa a través de  la CASS, és quan frena el ciutadà de recórrer als professionals de la psicologia. Per això Fernández insisteix en què cal regularitzar la situació, «entrar a la cartera de la CASS», pel bé de tots.
 
Segons ha explicat recentment Fernández a EL PERIÒDIC, els problemes en salut mental «aniran a més», i aquest fet afectarà Andorra i «els països occidentals». El psicòleg considera que Andorra també ha de treballar en aquest àmbit, i aprofitant el «període de reforma sanitària que tenim actualment, s’haurien de fer canvis en Salut Mental per treballar més en la prevenció, el tractament i la cronicitat», perquè «hem de tenir clar que avui és un problema però que encara serà més important en un futur». 

El Col·legi ofereix una consulta gratuïta de servei d’orientació psicològica / Anar al psicòleg, costa. Hi ha més d’un que s’empara en la frase «jo no estic boig» per refusar posar-se en mans d’un professional d’aquest sector, quan certament ho necessita tothom. Igual que la gent va al metge per motius no preocupants, sigui per una grip o per una gastroenteriris, el mateix concepte es pot extrapolar amb el psicòleg. Per això, fa poc menys d’un any que el Col·legi ha posat a disposició del ciutadà un servei d’orientació psicològica, oferint una consulta gratuïta, cita prèvia, per a totes aquells persones que ho sol·licitin, a càrrec d’un dels prop de 40 professionals del sector que hi ha col·legiats.

Aquesta consulta tindrà com a objectiu aclarir i assessorar quin tipus de recurs necessita cada persona en funció de la seva situació. Les cites es poden reservar per telèfon, trucant al 908 030.
 
Totes les visites s’estan duent a terme a la seu del Col·legi de Psicòlegs, ubicada a la carretera de l’Obac. Es fan un dia a la setmana: el dimarts de set a vuit de la tarda. El president del Col·legi, Òscar Fernández, considera que l’ampliació de la cobertura ajudaria a millorar la sanitat pública i també a descongestionar-la mentre no es crea el Pla Nacional de Salut Mental i s’aprovi l’entrada de la visita al psicòleg per la CASS.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT